26.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Katić pozvao Ministarstvo ekonomskog razvoja da obezbijedi subvencije za sve privrednike pogođene aktuelnom krizom

Katić

Tokom proteklih desetak dana, predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić održao je više sastanaka sa predstavnicima preduzetnika, ugostitelja i privrednih lica pogođenih epidemiološkim mjerama, odnosno zatvaranjem u cilju prevencije širenja virusa Kovid19. Kako su svi ukazali, generalne mjere, odnosno one donesene na državnom nivou, kao i posebne mjere za Herceg Novi od 24. februara, znatno su uticale na njihovu likvidnost, a samim tim i na gubitak radnih mjesta.

Tim povodom, predsjednik Katić uputio je dopis ministru ekonomskog razvoja, Jakovu Milatoviću, i naglasio da je od iznimne važnosti što prije omogućiti subvencije za preduzetnike, vlasnike trgovina obućom i odjećom, trgovine neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga, male butike, ali i druge privrednike Herceg Novog čiji su poslovi zatvoreni, kako ne bi došlo do gašenja preduzeća i dodatnog pogoršanja već teške ekonomske situacije naših sugrađana.

Takođe, danas je u Opštini Herceg Novi održan sastanak sa predstavnicima ugostitelja, na kojem je razgovarano o problemima i teškoćama u njihovom funkcionisanju, sa posebnim osvrtom na najnovije epidemiološke mjere i posljedice po privredu koje one izazivaju.

Predsjednik Katić ovim putem apeluje na sve javne službe i inspekcije, kako lokalne tako i državne, ali i kompanije poput CEDIS-a i preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, da uzmu u obzir situaciju u kojoj se privrednici i ugostitelji Herceg Novog nalaze i prinudne naplate po raznim osnovama odlože za određeni period. To se prevashodno odnosi na prinudnu naplatu računa za struju i vodu, takse za pristupne puteve i zakupe ugostiteljskih terasa. Opština Herceg Novi će odgoditi sve prinudne naplate za sve pogođene privrednike, potvrdio je predsjednik lokalne samouprave.

-Sada svi moramo pokazati visok nivo solidarnosti i razumijevanja. Naši sugrađani koji se bave raznim uslužnim djelatnostima, a primorani su zatvoriti objekte zbog epidemioloških mjera, dovedeni su u stanje neizvjesnosti i nemogućnosti da uredno izmiruju sve svoje obaveze. Prošla godina je bilo izuzetno teška za kompletnu privredu Herceg Novog, a nove mjere koje propisuju zabranu rada ugostiteljskim objektima dodatno otežavaju cjelokupnu problematiku. Vrijeme je da svi razumijemo složenost situacije u kojoj se nalazimo, i ekonomski i zdravstveno, poručio je predsjednik Katić.

On je apelovao i na zakupodavce poslovnih prostora da uzmu u obzir da je većina privrednih grana u Herceg Novom trenutno isključena iz ekonomskog sistema, te da sa zakupcima pokušaju naći zajednički jezik o oslobađanju ili odlaganju plaćanja zakupa.

Ugostitelje su na današnjem sastanku predstavljali Budimir Bulajić (Mek Budo), Željko Pajović (Koala/Bife Beograd) i Dušan Petrović (Al Posto Giusto), koji su ovom prilikom došli u užem sastavu zbog poštovanja epidemioloških mjera, ali su predstavljali mnogo veći broj preduzetnika i privrednih lica u našem gradu.

Najčitanije