17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Katić: Rješavanje problema Instituta i Bolnice Meljine nije završeno

Bolnica Meljine – foto SOHN

Institut „Dr Simo Milošević“ i PZU Bolnica Meljine ušli su u 2023. godinu u veoma teškim finansijskim situacijama, ali uz obećanja iz Vlade da će nagomilani problemi biti rješavani postupno.

Kako je u novogodišnjem intervjuu za RTHN kazao predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, Institut Igalo se početkom godine nalazi kompleksnoj situaciji, ali je menadžment od premijera Abazovića dobio garancije, kako bi račun bio odblokiran.

– Novi momenat koji se dogodio je odluka Upravnog suda, koji je poništio odluku Vlade Duška Markovića da se obustavi proces privatizacije. Da li je ta odluka tada bila zakonita, odlučio je Upravni sud, tako da je trebalo nastaviti pregovarački proces – smatra on.

Na problem utiču i imovinsko-pravni odnosi, jer se imovina Instituta vodi na Vladu Crne Gore, a gradnja škole predviđena je na imovini u vlasništvu Instituta, ali koja je prvobitno bila ponuđena na prodaju u okviru privatizacije.

– Vlada, koja ovaj postupak mora da provede do kraja, zatražila je od Opštine Herceg Novi da da člana u tendersku komisiju, tako da smo mi delegirali uvaženog kolegu, advokata Zorana Lazarevića, koji će biti član tenderske komisije u ime Opštine – navodi Katić i podjeća da Opština u prethodnih pet javnih poziva nije imala predstavnike u tenderskoj komisiji.

Institut Igalo

Dug koji Institut akumulira na godišnjem nivou je oko četiri miliona, pa je u minulih tri godine narastao za oko 12 miliona.

– Problem je kako sada taj dio pokriti, kako više od 30 miliona dospjelog duga prevazići. Biće veliki izazov kako rješavati te probleme. Država će morati odrediti način za spasavanje Instituta – smatra predsjednik Katić.

Ukoliko ne bude iznađeno kvalitetno rješenje kroz restruktuiranje ili privatizaciju, Institutu prijeti stečaj, a to je rezultat koji ne žele manjinski akcionari, lokalna uprava, menadžment, ali ni Vlada Crne Gore.

Kada je riječ o bolnici Meljine, Katić priča da rješavanje problema još uvijek nije privedeno kraju.

– Čitav proces još nije formalizovan, onako kako se očekuje, ali ono što je dobro to je da Bolnicu imamo u sistemu javnog zdravstva, preko kotorske bolnice, a i novi ljekari će imati prilike da se zaposle, da Bolnica Meljine bude kao nekada, barem kada je riječ o stručnom kadru – navodi on.

Situacija sa imovinom kompanije biznismena Duška Kneževića je kompleksna, priča Katić, zbog čega u planovima postoji i opcija gradnje novog objekta.

– U ovakvom ambijentu ne postoje uslovi za funkcionisanje zdravstvene ustanove u punom kapacitetu jer je tu oprema zastarela, kao i sistemi za grijanje. Sve to treba da se radi iznova. Zato i čekamo tu konačnu sudsku odluku o imovini – objašnjava on.

Podsjeća da je blokada saobraćaja na graničnom prelazu Debeli brijeg u dva navrata bila jedna opcija da se skrene pažnja javnosti i van Crne Gore, čime se ubrzalo rješavanje ovog problema.

Izvor:RTHN
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije