23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Klapa “Cambi” na Žabljaku – muzika i legende sa Ribljeg jezera

Klapa Cambi foto Saša Burić

ZAGREBAČKI SOLISTI I KLAPA „CAMBI“ NASTUPIĆE 16. I 17. JULA NA ŽABLJAKU NA V MEĐUNARODNOM FESTIVALU WILD BEAUTY ART


Klapa Cambi, poznata bokeškoj publici po brojnim nastupima i nagradama na Međunarodnom festivalu klapa u Perastu, prepoznata u ovom dijelu Mediterana  po specifičnoj ljepoti kolorita muškoga „a capella“ višeglasja, predstaviće se u nedjelju 17. jula i ljubiteljima ovog muzičkog žanra u kontinentalnom dijelu Crne Gore i to na obali Ribljeg jezera. Dan prije na istom mjestu će nastupiti renomirani orkestar „Zagrebački solisti“, koji će svojim programom svečano otvoriti peto izdanje Međunarodnog festivala Wild Beauty Art- „pobratima“ KotorArta, iz koga je u stvari iznikao.

Jedan od najboljih sastava koji njeguju zvuk dalmatinske pjesme, klapu „Cambi“, čine tenori Eduard Šegota, Jozo Delaš i Duško Britvić, bariton Mislav Biočina, bas-bariton Hrvoje Lozančić i bas Dino Šimera. Klapa je osnovana 1986. godine, a široj publici postaje poznata 1991. svojim prvim nastupom u Omišu na Festivalu dalmatinskih klapa. Svakim svojim nastupom i vrhunskim izvođenjima, pjevajući tradicionalne dalmatinske i zabavne pjesme, klapa Cambi je uspjela ostvariti sklad dalmatinske muzičke baštine i savremenih muzičkih kretanja. Klapa je u tome uspjela zbog svježine i originalnosti, kao i zbog jednako sugestivnih izvođenja vremešnih standarda dalmatinske pjesme, ali i neponovljivih interpretacija pop-rock materijala Zlatana Stipišića Gibonnija, kao i drugih poznatih autora. Klapa Cambi zavrjeđuje punu pažnju kao jedini klapski crossover proizvod primjeren novom vijeku, u koji donosi i najbolja iskustva klapske tradicije, ali i senzibilitet pop zvijezda svjesnih sadašnjeg vremena i prostora.

Nakon koncerata na čuvenom Crnom jezeru prethodnih godina, poslenici Festivala su otkrili još neka od nevjerovatnih jezera durmitorskog kraja, od kojih svako nosi jedinstvenu atmosferu, originalnu priču i neobičnu legendu. Riblje jezero je jedno od 18 durmitorskih gorskih očiju, i, kako mu i ime kaže, nekada je bilo prepuno ribe, a prtedanje kaže da su italijanski karabinjeri u njemu uhvatili dvije pastrmke koje su bile veličine od jednog do drugog kraja jezerskog puta.

Peti Međunarodni festival Wild Beauty Art održava se od 16. jula do 13. avgusta sa sloganom One for All, All for One, i predstavlja tačku spajanja tri važne grane Crne Gore: kulturu, ekologiju i turizam. Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, uz generalno sponzorstvo kompanije One, dok su realizaciju festivala podržali partneri i prijatelji festivala Turistička organizacija Žabljak, Ministarstvo kulture i medija, Opština Žabljak, Nacionalni park Durmitor, Yamaha i Euro-Unit, Ambasade Austrije i Njemačke, Univerzitet Crne Gore i drugi, najavljuju iz PR službe Wild Beauty Art.

/M.D.P./

Najčitanije