4 C
Kotor

Slušaj online radio

Književnik Miraš Martinović na Festivalu Živi glasovi – Od Mediterana do Mediterana

 

Miraš Martinović

Književnik Miraš Martinović predstavljaće Crnu Goru na Festivalu (Živi glasovi – Od Mediterana do Mediterana) VOIX VIVES, de Méditerranée en Méditerranée, koji je od 19. do 27. jula planiran u Setu, gradu na južnoj francuskoj obali.

– Počastvovan sam pozivom za učešće na ovako značajnoj manfestacfiji, te činjenicom da će se glas moje zemlje čuti na obalama južne Francuske, na manifestaciji ovakvog renomea i profila. Trudiću se da što dostojnije predstavim Crnu Goru, kako to činim u svim mojim knjigama – kaže Martinović.

Festival u Setu traje već 22 godine i svakog jula prima pjesnike koji dolaze iz svih zemalja Mediterana, kako bi otkrili savremenu poeziju, sreli se s različitim kulturama koje povezuju zajedničku istoriju i geografiju, uprkos dramama kojima je danas izložen taj dio svijeta., navela je u pozivu upućenom martinoviću direktorica festivala, Maïthé Vallès-Bled.

Afrički Mediteran, Mediteran Balkana, latinski Mediteran, istočni Mediteran, kao i peti – Mediteran, koji je istorija „izvezla“ u svijet predstavljaju pjesnici iz više od četrdeset zemalja. Raznolikost i mnoštvo raznih načina pisanja, jezika, glasova, generacija ističu poetsku riječ – koja se upućuje svima. Festival riječju poziva – na otkriće kultura, mjesto razmjene i poštovanja.

Ti susreti uspostavlja višestruke mostove između poezije i raznolike publike, omogućavju susrete između pjesnika i izdavača u posebnom ambijentu, u vrtovima, na trgovima, ulicama pretvorenim u bašte, na mjestima koja su kulturna dobra grada, na brodovima. Smjenjuju se javna čitanja, debate, muzički programi, potpisavanja knjiga, piše Maïthé Vallès-Bled.

Tokom devet festivalskih dana – Trg knjiga – La Place du Livre ugosti više od 100 izdvača, koji predlažu knjige pozvanih pjesnika, Antologiju Festivala ili jedan tekst od svakog prisutnog pjesnika, kao i široku panoramu savremene meditarnaske poezije.

Najčitanije