15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Ples hercegnovskih maturanata sa Evropom: Mladost, ljepota i zajedništvo

Hercegnovski maturanti su danas u podne plesali sa Evropom. Tačno u 12 sati, 220 učenika završnih razreda Srednje mješovite škole “Ivan Goran Kovačić”, podijeljeni u 55 četvorki, zaplesali su uz zvuke Štrausove kompozicije “Slijepi miš”. Maturanti su plesali u žutim i zelenim majicama, u čast jubileja, 50 godina Praznika mimoze.

„Herceg Novi i ovog maja u svijet šalje sliku  mladosti, ljepote i zajedništva“, poručila je sekretarka za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, Ana Zambelić Pištalo obraćajući se maturantima, profesorima, brojnim okupljenim roditeljima, rodbini, prijateljima.

Kako je kazala, svima koji su danas bili na centralnom gradskom trgu jasno je zašto je Opština saradnik Srednjoj mješovitoj školi „Ivan Goran Kovačić“ od početka održavanja ove manifestacije u našem gradu 2008. godine.

„Ovo je jedan od projekata koji radosno podržavamo  jer slavi mladost i povezivanje sa cijelom Evropom. Herceg Novi ima mlade ljude pune potencijala, a veliki broj njih je danas ujedinjen u ljepoti plesa.  Nastojaćemo, kao i do sada, da kroz različite aktivnosti podržavamo mlade, perspektivne Novljanke i Novljane. Učiniti Herceg Novi gradom po mjeri mladih, koji nudi kvalitet i mogućnosti, to je naš osnovni zadatak i obaveza”, kazala je sekretarka za kulturu.

Obraćajući se maturantima, Zambelić Pištalo im je riječima čuvenog Mike Antića poželjela da ”ne žive dužnosti, nego nadahnuća” i zaključila: ”Vi ste dio plesa za Ginisa, a mi vjerujemo da je pred vama cijeli život obaranja rekorda i postizanja sjajnih rezultata, ličnih i profesionalnih. Napredovaćete radom i trudom, čuvajući iskonske vrijednosti  i težnju ka dobroti , ljepoti i slozi, kojima ste nas danas obasjali”.

Maturantski ples se u Herceg Novom organizuje 12. put, od 16. maja 2008. godine. Te godine mladi širom Evrope oborili su Ginisov rekord u najvećem sinhronom plesu sa 27.040 učesnika. Novski maturanti bili su dio Ginisovog rekorda i 2011. godine, kada je učestvovalo 33.202 plesača. Do sada je u ovoj manifestaciji učestvovalo oko 400.000  maturanata iz više od 100 evropskih gradova.

Generalni sponzor manifestacije od osnivanja do danas je Opština Herceg Novi, tehničku podršku pruža Bojan Cicak, za obezbjeđenje je zadužen SAB security Miljanić, a zahvalnost upućuju i štampariji Fiat kao i JUK Herceg fest koja je omogućila prostor na Kanli kuli gdje će maturanti nastaviti druženje.

Najčitanije