7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Književno veče Sofije Kalezić u Centru za kulturu Tivat

promocija-knjige-Sofije-Kalezic

Predstavljanje knjige “Antologija proznog stvaralaštva crnogorskih književnica” 30. marta


U velikoj sali Centra za kulturu Tivat sutra u 19 sati biće održano književno veče  prof. dr. Sofije Kalezić, na kome će biti predstavljena njena knjiga “Antologija proznog stvaralaštva crnogorskih književnica”,  najavljeno je iz CZK-a. Autorka je profesorka metodike nastave jezika i književnosti u Crnoj Gori i članica Crnogorskog P. E. N. centra.

Učestvovala je u radu brojnih naučnih skupova kod nas i u inostranstvu, od kojih se posebno mogu izdvojiti njena učešća 2014. godine na 19. bijenalu The University of Chicago u Ilinoisu (departman za slovenske jezike), na fakultetu Sveti Kliment Ohridski u Sofiji i na međunarodnoj naučnoj konferenciji Kroatistika na Sveučilištu Ivan Franko u Lavovu (Ukrajina), 2018. godine. Dobitnica je  nagrade “Dušan Kostić” za najbolje književno-kritičko djelo posljednje tri godine u Crnoj Gori, kao i Specijalne plakete časopisa „Komuna“ za 2020. godinu, koja se dodjeljuje za doprinos očuvanju identiteta i afirmacije kulturno-istorijske baštine Crne Gore. Dobitnica je Povelje za poseban doprinos montenegristici za 2021. godinu, koju dodjeljuje FCJK. Zaposlena je kao redovna profesorica na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju.

Na promociji će govoriti recenzentkinja, doktor književnosti Andrijana Nikolić i profesorica crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti Zorica Joksimović, novinarka, književnica i recezentkinja, koja se bavi afirmacijom i publikovanjem dječijeg stvaralaštva.

U muzičkom dijelu će nastupiti solo pjevačica i džez solistkinja Maja Lukšić.

Najčitanije