13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Dahom do samoiscjeljenja – razgovori o stresu i vježbe  disanja sa Jakobom Lundom

Razgovori o stresu i vježbe  disanja sa Jakobom Lundom na Akademiji znanja u Budvi – najava yoga-seminara Međunarodne organizacije za ljudske vrijednosti Crne Gore


Trenutak mira, dva-tri minuta bez misli i emocija, nasnažniji je utisak koji je na Jakoba Lunda, direktora Međunarodnog udruženja za humane vrijednosti (International Association for Human Values -IAHV) u Danskoj, ostavilo praktikovanje vježbi disanja, sa kojima se prvi put upoznao prije 28 godina na seminaru Art of Living. On je u sali Akademije znanja u Budvi održao interaktivno predavanje „Joga na i van joga prostirke“, te kroz pokazne vježbe disanja prisutnima objasnio koliko je velika moć daha u povezivanju tijela i uma, pogotovo u vremenima kada živimo sa “previše buke u glavi”. Zanimljiva pitanja i komentari prisutnih pokazali su da ova tema itekako interesuje ljude, koji tragaju za načinima kako da se lakše nose sa svakodnevnim životnim izazovima.

-Bio sam ovdje prije “korone” i sa Aleksandrom Grujović (direktorkom Međunarodne organizacije za ljudske vrijednosti Crne Gore, ranije “Umjetnost življenja Crne Gore”) sam radio program sa korisnicima zatvora u Spužu. Imam pozitivno iskustvo iz tog rada, a sada smo se vratili, jer sam jako želio da se upoznam sa lokalnom sredinom, sa ovdašnjim ljudima, što se desilo večeras. Moja misija je da širim to znanje različitim grupama ljudi- ne samo zavisnicima nego i onima iz biznisa, sporta, politike… Planiramo da u narednom periodu radimo osnovne kurseve, a onda da ponovo dovedemo međunarodne učitelje i da se odradi napredni “seminar tišine”, gdje će ljudi imati priliku da četiri dana budu na jednom mjestu u prirodi i da duboko iskuse praksu duhovnog rada na sebi, kazao je Lund za Bokanews.

Prisutni vježbali sa Jakobom

Stres znači kontrakciju, skupljanje, isključivanje intuicije i nekih drugih moždanih funkcija, dok “yoga” znači spoj, konekciju, povezivanje sa svojim sopstvom. On utiče na tijelo dvojako: od glave ka tijelu ili od tijela ka glavi, kada njegove posljedice traju u kontinuitetu i prelaze u depresiju, nesanicu, anksioznost… Stalno “bombardovanje” informacijama utiče na to da tijelo mnogo brže proizvodi hemijske supstance koje čovjeka još više ubrzavaju.

-Tijelo ima sposobnost samoiscjeljenja, a naši ljekari kada nam prepišu ljekove, samo stavljaju naše tijelo u situaciju da samo sebe iscijeli. Međutim, i mi sami možemo pomoći sebi, naprimjer, kada u noći punog Mjeseca sjednemo pored jezera okrenuti ka istoku i posmatramo refleksiju mjesečine na vodi, navodi Lund i dodaje da mnoštvo informacija koje svakodnevno primamo ostavljaju utiske i napetost u nama i odvlače nam pažnju.

Pored sunčeve svjetlosti, hrane, vode, spavanja, vazduh je veoma važan činilac napajanja našeg energetskog sistema, a dah je taj koji povezuje naš nervni system sa emocijama, tijelom. Kada naučimo da mijenjamo ritam i način disanja, promijenićemo i naš pogled na svijet i okruženje, naš odnos sa drugim ljudima, kaže Jakob Lund, koji je 1995. godine počeo da se svakodnevno bavi proučavanjem i praksom drevnih znanja o disanju, meditaciji i jogi. Kako je vremenom primijetio da mu se dešavaju i mnoge druge promjene u ostalim segmentima života, završio je obuku za rad sa zatvorenicima i od 2000. godine dijeli svoje znanje putujući svijetom vodeći obuke za trenere i specijalizovane programe za kriminalce i bolesti zavisnosti. Takođe predaje na akademskim programima za američke studente u Kopenhagenu, te vodi programe za političare, policiju, sportiste, zaposlene u firmama.

Razgovori o stresu i vježbe  disanja sa Jakobom Lundom

Učitelj joge Ljubiša Mladenović iz Tivta kaže da se kroz vježbe disanja oslobađamo stresa, da li je to nešto što se desilo prije 20 ili prije pet godina, nakon dužeg svakodnevnog vježbanja, čovjek se oslobađa onoga što je doživio.

-Kad se pitamo :”Biti ili ne biti”, odgovr na to pitanje je: “Neka bude”. Dug je put do tog odgovora da ga zaista živim, a život se ubrzava, kako godine idu, moje vrijeme je sve kraće. Kad smo počeli – znamo, a kad ćemo završiti- ne znamo, ali neka osjećamo i onda je jako važno kojim kvalitetom živimo ovo preostalo vrijeme. Ovaj program može da pomogne. Velike su ponude, bombardovani smo holističkim pristupom načina života sa svih strana, na svakome je da učini taj prvi korak i onda da bira- nema pokušaja, nego, ili radiš ili ne radiš. Pozivam vas da  nam se pridružite na narednom kursu, poručila je Zorana Milošević, učiteljica yoge.

 SEMINAR OD 21. DO 23. APRILA U DOBROTI

Zorana MIlošević u obraćanju publici

-Ogromna je inspiracija za čovjeka da povjeruje da ta matrica razmišljanja i djelanja ne mora da bude ista, to je motivacija za dalji rad, ali prethodno je potrebno da prođemo Osnovni program, koji je neophodan da bismo navikli i pripremili svoje tijelo da prihvati nešto što je toliko intenzivno, to su “stepenice” za napredni seminar “Tišine”. Osnovni seminar trebalo bi da se desi od 21. do 23. aprila u sali Mjesne zajednice Dobrota, a vodiće ih Zorana Milošević i Ljubiša Mladenović, pozvala je prisutne Aleksandra Grujović.

/M.D.Popović/

Najčitanije