14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kod Šolte ‘pao‘ ugor od skoro dva metra i 40 kilograma!

UGOR JE BIO DUGAČAK 184 CM I NAKON ISPUŠTANJA KRVI TEŽAK 37,6 KG

Nikola Roščić iz Strožanca mnogim je dalmatinskim ribolovcima poznat kao vrsni lignjolovac i dvostruki pobjednik Prvenstva svita u lovu liganja, najprestižnijeg natjecanja u lignjolovu na našoj obali.

Članovi njegovog DSR Strožanac te žitelji Strožanca i obližnjeg Stobreča, gdje drži svoj gliser, znaju ga i kao vrlo vještog panulaša. No, Nikola Roščić je ribu svog života ulovio – kančanicom!

Trofej je bio ugor dugačak 184 cm i nakon ispuštanja krvi težak 37,6 kg, a očišćen od utrobe 30,2 kg! Ulov vrijedan poštovanja, s obzirom na to da je prema dostupnoj literaturi dosad najteži ugor ulovljen u Jadranu imao 230 cm i 48 kilograma, a da mu je prosječna lovna težina 750 grama!

– U nedjelju, 25. travnja poslije ručka s nećakom Ivanom Vukom lovio sam ispred Maslinice na Šolti. Dubina je bila 75 metara, a mamac zaleđena srdela postavljena na dvije udice oblika Octopus širine luka 15 mm. Nosio ih je trometarski predvez od fluorokarbona promjera 0,70 mm, dok je osnovna struna bila višenitka nosivosti 20 libri, koliko je jak i 240 dugi light jigging štap D.A.M. Steel Power., s rolom Okuma Cedros 6000 – govori Nikola dok pozira jedva držeći lovinu.

– Dobro me je namučio, trebalo mi je 15 minuta da ga izvučem! Nakon što je žestoko potegao relativno sam ga lako pumpanjem podigao do površine, ali je podivljao kad smo u njega zabili trkmar. Jednim trzajem ga je slomio i nezaustavljivo se spustio na dno. Onda je uslijedilo sporo, malo po malo podizanje uz povremene bjegove. Iako sam ga i prije izvlačenja u gliser otkrvio, nije se posve smirio ni kad sam ga nakon sat vremena donio doma.

Najčitanije