13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Velika Britanija započela “zelenu špijunažu” s ciljem praćenja ispunjavanja obećanja o klimatskoj krizi

klimatske promjene

Šef britanske strane obavještajne agencije MI6 Richard Moore saopćio je da je Velika Britanija započela “zeleno špijuniranje” najvećih industrijskih zemalja na svijetu kako bi pratila da li će se pridržavati svojih obećanja o klimatskoj krizi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Moore je za Times Radio kazao da je klimatska kriza najvažnija međunarodna tačka dnevnog reda u Velike Britanije i cijele planete.

“Naš posao je provjeravamo i osiguravamo da svi rade ono što su obećali. Kao što su ljudi uvijek govorili da treba vjerovati drugima, ali i provjeravati ih. U borbu protiv klimatskih promjena se svi moraju pošteno uključiti“, poručio je Moore.

Velika Britanija će ove godine biti domaćin konferencije o klimatskim promjenama COP26.

Moorovi komentari dolaze nakon što je američki predsjednik Joe Biden bio domaćin virtualnog samita na kojem je okupio svjetske lidere koji su govorili o nužnosti borbe protiv klimatskih promjena.

Britanski premijer Boris Johnson bio je jedan od govornika na tom samitu i iznio je najambiciozniji plan koji predviđa da Velika Britanija do 2030. godine smanji emisiju štetnih gasova za 68 posto, a do 2035. godine i za 78 posto i vrati tu pojavu na nivo iz 1990. godine.

Najčitanije