21 C
Kotor

Slušaj online radio

Komnenović: Vlada da odobri Opštini Tivat sanitarni odstrel poludivljih goveda

Lutajuća stoka ispred kuće

Dugogodišnji problem lutajuće stoke sa kojim se suočavaju stanovnici tog dijela Tivta ovih dana ponovno eskalira jer poludivlja goveda često izlaze na Jadransku magistralu i glavnu saobraćajnicu u naselju Gradiošnica i ugrožavaju bezbjednost učesnika u saobraćaju



Predsjednik opštine Željko Komnenović, uputio je danas pismo Vladi Crne Gore,  premijeru Milojku Spajiću, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ministru Vladimiru Jokoviću, Ministarstvu unutrašnjih poslova i ministru Danilu Šaranoviću, kao i Upravi za inspekcijske poslove i direktorici Ani Vujošević, vezano za problem lutajuće stoke u Tivtu.

“Vjerujem da ste upoznati sa višegodišnjim problemom postojanja tzv. lutajućih goveda na teritoriji opštine Tivat, koji i nakon svih preduzetih aktivnosti lokalne uprave, ponovo eskalira na način što se grla bez ušne markice sasvim slobodno kreću po jednoj od najprometnijih saobraćajnica u Crnoj Gori – Jadranskom magistralom, na samom ulazu u Tivat, u neposrednoj blizini Aerodroma Tivat. Problem postojanja lutajućih goveda evidentan je u naselju Gradiošnica, u Dumidranu, u Bogdašićima, na samoj granici prema Kavču i opštini Kotor, u gornjim djelovima naselja Mažina i Tripovići, na obroncima Vrmca koje građani i turisti koriste za pješačenje i rekreaciju”- kaže se u dopisu.

Komnenović ističe da na dnevnom nivou ova napuštena grla stoke ugrožavaju imovinu, a u pojedinim situacijama i živote građana. “Evidentirani su brojni incidenti u saobraćaju, a Opština Tivat je pred utuženjem zbog nastale materijalne štete. Takođe, građani Opštini upućuju brojne žalbe, zahtjeve za intervenciju i molbe za finansijskom pomoći”- objasnio je Komnenović.

On je dodao da je nedavno, po prijavi građana, komunalni policajac Opštine Tivat izašao na teren, gdje je u centru naselja Gradiošnica zatekao improvizovano hranilište za stoku.

“Tom prilikom ušao je u sukob sa jednim od lica zatečenih na lokaciji i došlo je do upotrebe sredstava prinude. Ovaj je predmet sada pred nadležnim sudom u Kotoru”- ističe on.

Komnenović podsjeća da je lokalna uprava tokom 2021. i 2022. preduzela niz aktivnosti. “U skladu sa svojim nadležnostima, uz velike napore brojnih službi organizovala akcije hvatanja ovih divljih i mahom agresivnih grla stoke bez ušne markice; organizovala je njihov prevoz do privremenog smještaja u karantinu u Spužu; snosila ne male finansijske troškove njihovog boravka u Spužu (cca 20.000€); sprovodila proceduru utvrđivanja vlasništva nad uhvaćenom stokom putem javnog oglasa… Aktivnosti su sprovođene u saradnji sa državnim inspekcijskim organima, Upravom policije, lokalnim preduzećima, mjesnim zajednicama… Sve bez trajnih rezultata i sistemski prihvatljivog rješenja.

U saznanju sam da je zbog svega već navedenog, a prepoznajući ozbiljnost problema, Odjeljenje bezbjednosti Tivat uputilo dopis ministru unutrašnjih poslova Danilu Šaranoviću, sa molbom da se sa ovim u vezi na nekoj od narednih sjednica Vlade donese odluka o mogućem izvršenju sanitarnog odstrijela, ili o nekoj drugoj mjeri kojom bi problem bio efikasno i trajno rješen, a na dobrobit građana Opštine Tivat i svih posjetilaca Tivta”.

Komnenović naglašava da Opština Tivat snažno podržava inicijativu sanitarnog odstrijela i spremna je podržati svim raspoloživim sredstvima.

“Ovo je rješenje u skladu sa zakonskom regulativom i na osnovu situacije na terenu predstavlja jedini efikasan vid borbe sa ovom pojavom koja ugrožava i zdravlje i bezbjednost ljudi. Ovim bismo u isti mah, poslali jasnu poruku svima onima koji stoku drže i čuvaju na sasvim neprimjerene načine, da to više nije moguće. Istovremeno pružila bi se podrška svim onim građanim Crne Gore koji se stočarstvom bave na propisan, odgovoran i bezbjedan način”- kazao je predsjednik opštine uz nadu da će se nadležni zauzeti za rješavanje ovog problema, te da će imati podršku na lokalnom nivou.

Najčitanije