21.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Komunalno preduzeće Kotor dio HOOP mreže gradova koji su posvećeni unapređenju kružne bioekonomije

PREDSTAVNICI KOMUNALNOG KOTOR NA STUDIJSKOM PUTOVANJU

Preduzeće “Komunalno Kotor” d.o.o. od aprila 2021. godine dio je HOOP mreže gradova i regiona koji su posvećeni unapređenju kružne bioekonomije. Mreža omogućava razmjenu znanja i uzajamno učenje između predstavnika gradova i regiona koji su spremni da povrate resurse iz komunalnog biootpada i otpadnih voda kako bi proizveli proizvode na biološkoj osnovi.

U mreži gradova i regiona HOOP projekta, sa Balkana, pored Grčke, uključeno je i Komunalno preduzeće Kotor, saopšteno je danas iz Opštine Kotor.

Od 20. do 23. juna HOOP konzorcijum je bio domaćin prvog studijskog putovanja u Minster (Njemačka) i Almere (Holandija), u okviru HOOP projekta. Partneri i članovi HOOP mreže gradova i regiona mogli su da saznaju više o tome kako ovi gradovi upravljaju svojim biootpadom.

Priređen je obilazak AVM postrojenja za upravljanje biootpadom sa vodičem kako bi vidjeli kako oni prerađuju organski otpad, od sortiranja do anaerobne digestije i kompostiranja digestata.

Nakon obilaska postojenja, imali smo prilike da prezetancijom upoznamo ostale učesnike sa upravljanjem otpadom u našoj opštini, procesom kompostiranja, kao i budućim planovima u ovoj oblasti, kaže se u saopštenju.

Jedan od njihovih najuspješnijih projekata do sada je proizvodnja zelenog betona. Ovaj zeleni beton je već korišćen na biciklističkoj stazi dužine tri kilometra u Almeri.

Dio studijskog putovanja je bila posijeta Floriade Expo 2022, gdje su prikazani mostovi izgrađeni materijalom preostalim od starih mostova i zgrada i druge konstrukcije napravljene od organskog materijala.

U ime Komunalnog Kotor, studijskom putovanju su prisustovale izvršna direktorica, Miljana Đurišić, samomostalna savjetnica za zaštitu životne sredine, Jelena Radunović kao i Goran Ćalasan, rukovodilac pretovarne stanice.

Najčitanije