9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Komunalno preduzeće Tivat obnovilo vozni park

JKP Tivat – Novo vozilo za prikupljanje smeća

Komunalno preduzeće Tivat uz podršku Opštine koja je obezbijedila novac za tu investiciju, obnovilo je i ojačalo svoj vozni park, nabavivši dva mlađa polovna specijalna vozila. Riječ je o polovnom vozilu za odnošenje smeća marke MAN TGM 26.290 sa nadgradnjom sa tzv. potisnom pločom njemačkog proizvođača Zoeller, kapaciteta 22 kubika, odnosno polovnom posebnom, tzv. abrol kiperu marke Mercedes Actros 2641  namijenjenom za transport većih količina komunalnog ili gabaritnog otpada do deponija. Kupljena su i dva nova kontejnera za abrol-kiper, kapaciteta po 32  kubika.

Ukupna vrijednost novonabavljene opreme iznosi 240.000 eura sa PDV-om i carinom, a isporučilac je firme JT2 Group iz Beograda čija je ponuda bila najbolja na tenderu što ga je raspisalo Komunalno preduzeće.

„Posebno nam je značajna nabavka abrol kipera sa dva kontejnera jer će nam to vozilo omogućiti veću fleskibilnost i značajno smanjiti transportne i troškove amortizacije postojećih vozila koja su nerijetko, morala da odvoze tek sakupljeni komunalni otpad na deponiju Možura u Baru. Ovako, više naših manja vozila za sakupljanje s meća će u krugu našeg preduzeća, prikupljeni otpad prebaciti u jedan od abrol kontejnera, a novi kamion će ga onda odjednom odvesti na deponiju u Baru. Na taj načinj se đtedi i vrijeme jer dok je jedan kontejner u upotrebi na kamionu, drugi se puni u Tivtu i tako naizmjenično odnosi na deponiju, Uz to, ovim ćemo kamionom znatno veće količine usitnjenog gabariotnog otpada nego što je to  bio slučaj do sada, moći da odvezemo na deponiju firme „Matej“ na Cetinju gdje odlažemo tu vrstu otpada“- kazao je direktor Komunalnog preduzeća Tivat, Vučeta Stanišić.

Istakao je i da će  novonabavljena veća autosmećara Komunalnom olakšati svakodnevni posao prikupljanja komunalnog otpada iz grada jer se dio postojećih vozila zbog starosti, nerijetko kvario. Dodao je da će uskoro biti nabavljen i još jedan mlađi, manji polovni kamion za prukupljanje otpada jer je Opština za njegovu nabavku već obezbijedila oko 60.000 eura.

Inače, Komunalno preduzeće Tivat trenutno raspolaže sa voznim parkom koga čini preko 40 vozila različitih namjena i veličina, ukupne prosječne starosti 16,5 godina, pa je  stoga veoma značajno da se vozni park obnovi novim ili mlađim polovnim vozilima. Inače  posljednja potpuno nova vozila i oprema za tivatsko komunalce kupljena su 2018.godine.

Izvor:S.L.

Najčitanije