10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Komunalno preduzeće Tivat planira uvećati prihode i obnoviti opremu

Komunalno preduzeće Tivat

Komunalno preduzeće Tivat ove godine će prihodovati ukupno 3.239.054 eura što je oko 7 odsto više nego što je prohod Komunalnog iznosio u 2022. godini.

Navodi se to u „Programu obavljanja komunalnih djelatnosti“ koji je predložio menadžment Komunalnog, a usvojili odbornici na posljednjoj sjednici SO Tivat.

Ovo preduzeće čiji je onivač i jedini vlasnik Opština Tivat, računa da će u 2023. iz budžeta grada dobiti 744.600 eura, što je 11 odsto više nego lani. Ta sredstva Opština Tivat će Komunalnom uplatziti na ime dotacija za održavanje javnih površina, javne rasvjete, Velikog gradskog parka, bujičnih potoka na javnim povšinama, održavanje opštinskih puteva, javnog toaleta i za rad stražarske slušbe, te na ime dotacije za odlaganje otpada na regionalnu sanitarnu deponiju Možura u Baru.

Od sosptvenih prohoda Komunalno će u 2023. ostvariti 2.494.4564 eura što je oko 8 odsto više nego lani. U strukturu tih prihoda najveće učešće imaju oni od naplate usluge prikupljanja i odvoženja otpada od čega ti atski komunalci u 2023. očekuju ukupno 1,63 miliona eura.

To znači da će se Komunalno Tivat u ovoj godini 77 odstio finansirati od sopstvenih prohoda, dok će 23 odsto prihoda te lokalne firme činiti dotacije iz gradskog budžeta za ostvarivanje komunalnih fubkcija od javnog interesa. Budući da iznos budžetskih dotacija Komunalnom (ne računajući dotaciju za odlaganje lotpada na Možuru) ne pokriva ukupne planirane troškove te firme koju će ona ove godine imati za održavanje javnih površina, javne rasvjete, Velikig gradskog parka, opštinskih puteva, javnog tolateta, bujičnih kanala i za rad stražarske službe koji se ukupno procjenjuju na 951.127 eura, razliku do pune cijene tih troškova Komunalno će pokriti iz sopstvenih prihoda.

Što se rashoda tiče, oni će ove godine u Komunalnom iznositi ukupno 3.231.210 eura i biće oko 7 odsto veći od proplogodišnjih, pa će ta opštinska firma i ovu poslovnu godinu okončati sa simboličnom dobitiu u uznosu od oko 8 hijada eura.

Najveći dio planiranih rashoda odnosi se na troškove zarada koji će iznositi 2.044.610 eura i biti oko 5 odsto veći od lanjskih. U Komunalnom je inače, na poslednji dan prošle godine bilo iukupno 165 radnika. Od toga je jedno lice na mandatu (izvršni direktor),  njih 114 zaposleni su na neodređeno vrijeme, a ostali su angažovani na određeno vrijeme jer su oni gotovo svi strani državljani, bez kvalifikacije, kojima se radni odbos produžava u skladu sa trajanjem njihovih dozvola za privremeni boravak i rad u Crnoj Gori. Pored svojih 165 zaposlenih, Komiunalno je preko Agencije za ustupanje zaposlenih angažovalo još 12 lica. Svim radnicima ustupljenim preko Agencije za privremeno ustupanje zaposlenih, ugovori o radu ističu zaključno sa martom 2023.godine.

Konmunalno preduzeće raspolađe sa ukupno 45 različitih vozila i specijalizovanih mašina, prosječne starosti čak sskoro 16 godina što nameće obavezu obnove voznog parka. Tokom prošle godine kupljena su dva novija polovna veća kamiona za sakupljanje odvoz komunalnog otpada, kao i jedan tzv.abrol kiper koji je značajno olakšao rad i smanjio troškove Komunalnog za odvoz otpada na deponiju firm “Matej” na Cetinju, odnosno na Možuru.

Za nabavku nove opreme za Komunalno preduzeće, Opština Tivat je  u svom budžetu za ovu godinu namijenila 450.000 eura, pa će Komunalno tim novcem kako je planirano, kupiti još nekoliko novih vozila kao i autočistilicu koja je već duže vrijeme nephodna gtradu za efikasnije odžavanje čistoće na javnim površinama.

Najčitanije