7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Komunikologu Vojislavu Žanetiću Nagrada za životno djelo CIM Foruma

Foto — Vojislav Žanetić -Selfi sa novinarkom Boka Newsa

Na putu od klasične pisaće mašine do robotizacije


Satiričar, kolumnista, scenarista i pisac Vojislav Žanetić laureat je Nagrade za životno djelo Drugog CIM Foruma u Kotoru, što je za njega prva nagrada ovakvog tipa. Po struci diplomirani komunikolog, a tokom poslednjih 10 godina predavač je na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, Žanetić u šali kaže da je njegovo “životno djelo” u ovom slučaju činjenica da je došao na ovaj Forum – i osvojio nagradu. U okviru bloka “masterclass” održao je zanimljivo predavanje na temu “Od pisaće mašine do vještačke inteligencije”, gdje je kroz lični primjer opisao istoriju naše digitalne I tehnološke transformacije od 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka do sada.

-Mi stariji, koji pripadamo toj  “generaciji X” moramo da se kroz život stalno “šaltujemo” s jednog na drugo sredstvo komunikacije, i evo, dobro nam ide, još smo živi. Štampa je na neki način “preživjela” na način što se knjige mogu naći u elektronskom obliku, a ko voli, neka čita I ove papirne, portal su komplementarni sa novinama- mi nismo napustili “stare” medije, nismo napustili radio kad se pojavila televizija, nego je to prosto drugačija vrsta medija u odnosnu na ono što je bilo. Sad je isto to, samo što nemamo radio, nego imamo “podkaste”, ili imamo “dizer” i mreže koje koristimo za slušanje muzike na način kako smo to radili ranije. Prosto, mi sadržaj transformišemo kroz ove medije i to je to, objašnjava Žanetić za Bokanews. Po struci konsultant za tržišnu komunikaciju, jedan od prvih profesionalnih kopirajtera u Srbiji, on  klasičnu pisaću mašinu sada doživljava kao tastaturu koju koristi na računaru.

-I sada koristim tastaturu- pisaću mašinu, samo što je drugačije organizovana- više nije ona koja šalje informaciju pomoću papira, nego je samo alat, ništa više, kaže Žanetić. Smatra da nam je danas potreban dijalog, a CIM Forum upravo nudi takvu komunikaciju.

Publika na dodjeli nagrada

-Nama je potreban svaki dijalog. Mi živimo u  moniolozima i to nije dobro, mi smatramo preko svake mjere da smo “zvijezde”, svako od nas se na društvenim mrežama obraća “publici” svojoj i mi nažalost niše ne razgovaramo koliko je to potrebno, s obzirom na to Koliko se vrijeme mijenja, Koliko se društvo mijenja. Moramo da razgovaramo stalno. Potrebna nam je neka vrsta novog “društvenog dogovora”, koji ćemo samo kroz razgovor moći da osmislimo, kaže Vojislav Žanetić. U procesu je stvaranja novog djela, kaže da piše novu knjigu na temu političke komunikacije.

Autor je brojnih komunikacijskih kampanja za proizvode, usluge, industrije i trgovine, političke organizacije i države institucije; konsultant i brand coach sa dugogodišnjim iskustvom u kreiranju medijskih sadržaja za domaće i inostrane kompanije. Radio kao kopirajter u agenciji Saatchi & Saatchi, kreativni direktor u Ogilvy & Mather i direktor marketinga u nekoliko kompanija. Dobitnik advertajzing nagrada Zlatni pobednik festivala u Firenci, Zlatni bobanj Portorož, Zlatna ruža Montre, Zlatna ideja Novi Sad.

Vojislav Žanetić

Kolumnista je u Novoj Ekonomiji i Okruženju, ranije pisao kolumne za Dnevni Telegraf, Evropljanin, Ninu i Večernje novosti. Široj javnosti poznat je i kao jedan od urednika i tekstopisaca “Indeksovog radio pozorišta”, a kasnije scenarista i koscenarista “Indeksovog pozorišta”. Zajedno sa Dragoljubom Ljubičićem Mićkom i Dražom Petrovićem jedan je od autora emisije „PLjiŽ“. Dobitnik je nagrade “Branko Ćopić” za satiru i Nevenove nagrade za dječju književnost.

/M.D.P./

Najčitanije