16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Koncert Mohameda Shamsa u Luštici Bay

Mohamed Shams

Poslednji koncert koji će ovogodišnje, 10. jubilarno izdanje ArtLink Festivala prirediti u Crnoj Gori – biće održan večeras u 21 čas, u Amfiteatru Luštici Bay – nastupiće jedan od najinovativnijih pijanista današnjice, Mohamed Šams.

Ovaj umjetnik je prepoznat po vještom kombinovanju kamerne muzike, djela zanemarenih kompozitora kasnog 19. vijeka i muzičkih stilova koji su prožimali 20. vek. Odlikuje ga izuzetno širok repertoar kamerne muzike kojim je punio koncertne dvorane širom SAD, Engleske, Italije, Centralne Evrope, Njemačke, Tunisa, Kine, Japana, Egipta i šire. Kao solo izvođač, ostvario je koncerte sa najeminentijim filharmonijskim i simfonijskim orkestrima širom Evrope, a kao saradnik na kamernoj muzici sa velikanima poput Čarlsa Nediča, Freda Šerija, Ajako Ošime, Surena Bagratunija, Džonatana Plaurajta, Stivena Ozborna i Vere Bets.

Prethodno je 11. jula Luštica Bay predstavila rijetko zanimljivu kombinaciju klasičnog i “fjužn” programa iz instrumenata regionalno i globalno priznatih izvođača – italijanskog pijaniste Alberta Fera, dueta belgijske harfistkinje Pie Salvie i izraelskog perkusioniste Noama Izraelija i kvarteta priznatih klasičnih muzičara našeg regiona – Kamerata Balkanika.

Pored Luštice Bay, podršku u realizaciji programa ArtLink Festivala u Crnoj Gori pružili su Opština Kotor i drugi pokrovitelji, kao i projekat „EU za kulturno nasljeđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i njemačka vlada, a sprovodi Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Programski cilj ArtLink Festivala ove godine je da poklonicima i široj javnosti u Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana približi njegovu misiju kao jedinstvenog kulturnog koncepta posvećenog lokacijama od izuzetnog značaja za njegovu istoriju i tradiciju – u nastojanju da  podigne svijest domaće i međunarodne javnosti o značaju očuvanja vodnih i prirodnih bogatstava i ambijenata kojima se ovaj dio Evrope ponosi. Ulaz na koncert u Luštici Bay je slobodan.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije