11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Koncert operske zvijezde Erike Mikloše u Luštici Bay

Erika Miklosa

Svjetski poznata operska pjevačica, mađarski sopran Erika Mikloša, predstaviće se crnogorskoj publici u ponedjeljak, osmog avgusta u 21 čas na malom lukobranu u marini Luštica Bay.  Njen koncert je najveći događaj u ovogodišnjem KotorArt opusu u Luštici Bay a organizuje se u okviru programa „Pjaca od džeza“, kao jedan od brojnih koncerata koji će sve do polovine septembra biti upriličeni u uvali Trašte.

Erika izvodi svoju omiljenu muziku na prepoznatljiv način. Od orkestriranih tanga Astora Pjacole, preko popularne arije „Karmen“ Žorža Bizea i drugih pjesama iz najpoznatijih opereta i opera, do šansona Edit Pjaf, publika ima priliku da uživa u raznovrsnim muzičkim stilovima i žanrovima. Trenutno je na turneji sa kvartetom Escualo, koji čine četiri izuzetna muzičara: kontrabasista Đerđ Pota, harmonikaš Žolt Deli, violinista Erno Kalai i gitarista Albert Majer. Ansambl je osnovan prije dvadeset godina da bi predstavio i očuvao umjetnost Astora Pjacole, svirajući popularna djela muzičkog repertoara širom svijeta u sopstvenoj orkestraciji. Dakle, sve pjesme sa njihovog repertoara imaju ukus tanga. Ansambl upotpunjuje pijanista Mikloš Harazdi, predavač na Muzičkoj akademiji Franz List u Budimpešti.

Slavu na svjetskoj sceni, od Londona preko Pariza do Njujorka, Mikloša je stekla ulogom Kraljice noći iz Mocartove opere „Die Zauberflote“. Zahvaljujući tome postala je jedan od najtraženijih koloraturnih soprana i pjevala je ovu ulogu više od 500 puta. Od 2004. godine redovno se pojavljuje na sceni njujorške Metropoliten opere. Dobitnica je nagrade Košut, List Ferenc i PrimaPrimissima a primljena je u Mađarsku državnu operu kao njen najmlađi član ikada. . Od 2004. godine redovno se pojavljuje na sceni njujorške Metropoliten opere. Pored dramskih uloga, Erika Mikloša se pojavila u komičnim operama, operetama i mjuziklima, kao što je uloga Marije u „Zapadnoj priči“ Leonarda Bernštajna. Duboko brine o pitanjima vezanim za zdravlje, sport, dobrotvorne programe i programe za talente.

Sve do jeseni Luštica Bay nastavlja da bude podijum za kulturne performanse i luka umjetnosti u kojoj će se, pored ostalih umjetničkih i drugih događaja, publici predstaviti brojni vrhunski muzičari iz zemlje, regiona i Evrope. U saradnji sa festivalom KotorArt, kroz 11 koncerata u okviru dva programa „Luke umjetnosti“ i „Pjaca od džeza“, tokom avgusta i u prvoj polovini septembra, ljubitelji klasične muzike i džeza moći će da uživaju u koncertnim bravurama više od 20 umjetnika iz Crne Gore, Srbije, Mađarke i Italije.

Saradnja sa Međunarodnim festivalom KotorArt traje niz godina, tokom čega je Luštica Bay izrastala u značajnu ljetnju kulturnu scenu i mjesto kojem se vrhunska umjetnička imena rado vraćaju.

Najčitanije