15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Konstituisan Odbor povjerenika Opštine Tivat, advokat Spasoje Ljesar na čelu

Sa sjednice Odbora povjerenika u Tivtu

Odbor povjerenika Opštine Tivat kojeg je nedavno imenovala Vlada Crne Gore, održao je danas konstitutivnu sjednicu.

Do izbora predsjednika ovog tijela, sjednicom je prerdsjedavao najstariji među pet članova Odbora, pomorski inžinjer Goran Sindik iz Tivta. Većiniom glasova (četiri za, jedan uzdražan) potom je za predsjednika Odbora izabran advokat Spasoje Ljesar.

Pored njega i Sindika, u Odboru su i službenica Optine Tivat Milena Kovačević, kao i Marko Vukašinović i Novica Vuković iz Podgorice koji su predstavnici Vlade, odnosno Ministarstva ekonomskog razvoja i Ministartva finansija i socijalnog staranja.

Njih dvojica danas su imali nekoliko primjedbi i sugestija na Pravilnik o radu Odbora povjerenika koji je u međuvremenu formulisama Služba Skupštine Opštine Tivat, pa je, nakon izmjena i dopuna tog akta u skladu sa ovim primjedbama, Pravilnik jednoglasno usvojen.

Naredna, prva radna sjednica Odbora povjerenika koji će po članu 185 Zakona o lokalnoj samoupravi, obavlja funkciju raspuštenog lokalnog parlamenta do odrađvanja vanrednih izbora i konstituisanja novog saziva Skupštine Opštine, biće održana u utorak, 29.marta.

Spasoje Ljesar

Na toj sjednici odbor će razmotriti predlog Odluke o budžetu Opštine Tivat za 2022. koji je izradila administracija gradonačelnika Željka Komnenovića (NP), a koji nije mogao biti usvojen do kraja prošle godine jer je tivatska opozicija (DPS,SD, SDP i HGI) nedolaskom svojih odbornika na sjednice SO, uskratila kvorum i blokirala rad lokalnog parlamenta. Vlada je zbog prije desetak dana, zbog nerada dužeg od šest mjeseci, raspustila SO Tivat, pa će sada Odbor povjerenika donijeti budžet i sved druge važne akte iz domena rada lokalne zakonodavne vlasti, a čije je usvajanje prethodno mjesecima blokirala tivatska opozicija.

„Trudićemo se da Odbor povjerenika svoju dužnost obavlja na najbolji mogući način, u skladu sa zakonom i u najboljem interesu građana Tivta. Na prvoj narednoj sjednici razmotrićemo donošenje budžeta za 2022. i još neka urgentna pitanja iz seta odluka iz ekonomske oblasti, jer o tome postoji konsenzus među nama. Vezani smo rokovima koji su kratki, ali smo blagovremeno dobili sve potrebne materijale i sve službe Opštine Tivat nam stoje na raspolaganju da nam olakšaju naš rad“- kazao je novinarima nakon sjednice Odbora, predsjednik tog tijela, Spasoje Ljesar.

On je napomenuo da pred Odborom stoji dosta obaveza među kojima su i neka naoko manje bitna, ali pitanja koja utiču na svakodnevi život građana, kakvo je naprimjer, rješavanje dileme ko će ubuduće, umjesto odbornika iz raspuštenog saziva SO kojiu su to do sada radili po Statutu Opštine, prisustvovati kao zvanični svjedoci u ime lokalne uprave, ceremonijama zaključenja braka.

Ljesar je kazao da je legislativa oko rada Odbora povjerenika u Zakonu o lokalnoj samoupravi oskudna i nerazrađena, ali da je nesporno da Vlada „nema niti može imati nikakvu kontrolnu ulogu nad radom Odbora povjerenika koji sada preuzima funkciju SO Tivat“.

„U svakom slučaju, postojaće jedna kvalitetna komunikacija sa resornim Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija, tako da ja ne očekujem probleme u funkcionisanju  ovog oblika prinudne uprave u  Tivtu“- naglasio je Ljesar.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije