16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Ništa od raspuštanja kotorskog parlamenta?

Opština Kotor – foto Boka News

Dvoje odbornika DPS u SO Kotor, Dejan Ognjanović i Milica Ljutić objavili su danas da napuštaju odborničkii klub te stranke, ali i članstvo u DPS-u, te da će do kraja mandata aktuelnog saziva lokalnog parlementa, nastupati kao nezavisni odbornici.

Njih dvoje su naveli da su razlozi za ovakvu odluku brojni jer su  2020. godine građanima “ponudili program i dali riječ da ćemo raditi u interesu grada, pa smo na osnovu svoje riječi i obećanja zavrijedili povjerenje građana i osvojili mandate.”

“Već duže vrijeme vidimo da je naš grad talac partijskih politika i komibantorika, te da je normalno funkcionisanje grada blokirano nedolaskom i neučestvovanjem u odlučivanju odbornika DF-a, DPS-a, SD-a, SDP-a i LP-a.  Uložili smo maksimalne napore da u okviru odborničkog kluba DPS-a i organa DPS-a ovu situaciju preokrenemo i da se pokažemo kao ljudi koji rade za interese grada, a ne za prolazne političke interese koji se kreiraju i u našem gradu i van njega. Nažalost, u tome nismo uspijeli, što nas je dovelo do odluke da istupimo iz odborničkog kluba DPS-a i iz članstva u DPS. U našoj odluci nismo sami, uz nas su brojni funkcioneri i članovi DPS-a, jer svi imamo zajednički cilj, da opravdamo povjerenje građanja koji nam i u ovoj odluci daju punu podršku”- saopštili su Ognjanović i Ljutićeva.

Istakli su da će “od danas do kraja mandata ovog saziva Skupštine opštine Kotor djelovati kao nezavisni odbornici.”

“Posebno naglašavamo da smo ponosni na sve dobre stvari koje smo zajednički sa kolegama u DPS uradili za Kotor i za Crnu Goru, kao i da nećemo pristupati bilo kojem odborničkom klubu ili političkoj partiji u Kotoru. Naša ideja je da djelujemo kao odbornici u skupštini, da časno obavljamo dužnost koju su nam građani povjerili i na taj način opravdamo njihovo povjerenje. U daljem radu ovog saziva SO Kotor podržavaćemo programski samo one odluke za koje budemo smatrali da su u interesu grada, bez obzira ko je njihov predlagač, da li sadašnja pozicija ili opozicija. Takođe, protivićemo se svim onim odlukama za koje smatramo da čine štetu gradu i bićemo aktivni učesnici skupštinskog života”- navelo je dvoje dosadašnjih odbornika kotorskog DPS-a.

Ognjanović i Ljutićeva su svojim dosadašnjim kolegama poželjeli “svu sreću u daljem političkom radu u nadi da će ovaj naš potez biti i njima koristan, te da će se vratiti na izvorne principe oko kojih smo se okupili, u nadi da ćemo u budućnosti sarađivati u korist opšteg dobra.”

“Građanima Kotora poruujemo da ćemo biti tu za njih, da kroz naš odbornički klub i kroz naše društveno djelovanje artikulišu sve svoje potrebe.”- zaključili su u obraćanju javnosti, Dejan Ognjanović i Milica Ljutić. Ovaj potez dvoje dosadašnjih odronika opozicionog DPS-a, iz korena može da promijeni političku situaciju u tom gradu kojem je zbog višemjesečne blokade rada lokalnog parlamenta, prijetilo raspoupštanje SO i uvođenje privremene uprave, odnosno raspisivanje vanrednih izbora.

Vlast u Kotoru od lokalnih izbora 30.avgusta 2020., vrši koalicija Demokrate – „Za budućnost Kotora“-URA koja ima 17 od 33 mjesta u lokalnom parlemnetu. Međutim, zbog odluke dvoje odbornika kotorskog DF-a da bojkotuju sjednice SO, čemu se odmah pridružila i opozicija predvođena DPS-om, lokalni parlament već mjesecima ne radi zbog nedostatka kvoruma.

Jučerašnjom odlukom dvoje odbornika DPS-a, ovakav scenario na koji je računala opozicija, ali i kotorski DF, vjerovatno pada u vodu jer će se dvoje nezavisnih odbornika najvjerovatnije pojaviti u skupštinskoj sali danas u 9.30 sati za kada je zakazan novi pokušaj održavanja sjednice SO, te dati kvorum za rad parlamenta.

Izvor:S.L.

Najčitanije