19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Kostelić predstavio svoj film splitskoj publici: Alpsko skijanje je kratki juriš, u offshore regati treba čuvati snagu

Split, 301123.
Jedrilicarski klub Labud. – Prikazivanje dokumentarnog filma Transat Ivice Kostelica kojeg je snimio tokom regate Transat Jacques Vabre 2021. godine kada je sa suskiperom Callisteom Antoineom jedrio 22 dana od Normandije do Kariba u kategoriji Klasa 40. Na fotografiji: Zarko Deskovic, Ivica Kostelic i Ivan Kljakovic Gaspic Bambi.Foto: Nikola Vilic/CROPIX

Naš proslavljeni najtrofejniji skijaš i ljubitelj ekstremnih sportova, Ivica Kostelić, napravio je dokumentarni film o svojoj sportskoj pustolovini koja se dogodila 2021. godine, no ovoga puta je sniježni ambijent zamijenio morskim.

Projekcije filma “Transat”, njegovog prvog samostalnog autorskog rada, napunile su dvorane u Zagrebu i Ivanić Gradu, a 30. novembra, u prostorijama JK “Labud” i Splićani su imali priliku vidjeti kako izgleda jedrenje na regati “Transat Jacques Vabre”, najveća transatlantska regata za dvojce.

Održava se svake dvije godine i rezervirana je za elitne jedriličare i vrhunske amatere u četiri klase oceanskog jedrenja: jednotrupci Imoca i Klasa 40 te višetrupci Ocean 50 i Ultim.

– To je natjecanje na kojem sam se susretao sa mnogim stvarima. Regata koja je trajala 22 dana, duga preko 7.000 km. Nema dana, nema noći, pokušavate biti što brži. Ne manjka događaja, života… kao i na svakoj utrci. U dvije sezone prije morao sam proći desetak regata na Atlantiku koje te dosta dobro pripreme za svakakve uvjete i za sve ono što te može čekati na moru – rekao je Kostelić.

Istaknuo je kako je primarni cilj bio završiti regatu i ući u cilj, a više od toga – ući u prvih 20 brodova što su uspješno i ostvarili ušavši u cilj kao 17. posada u “Klasi 40”.

Nakon 22 dana, 14 sati, 29 minuta i 51 sekundu Ivica Kostelić i Calliste Antoine na jedrilici “Croatia Full of Life” prošli su 4.600 nautičkih milja, što je više od 7 tisuća kilometara.

Snimati videozapise dok istovremeno jedrite punim jedrima, nije lagan pothvat, no Kosteliću je to pošlo za rukom prikazujući realnost.

– Često snimam regate i nastupe jer tako zadržavam uspomene i iz toga se razvila ideja da to podijelim sa drugima i općoj publici u Hrvatskoj približim jedrenje i sam Transat. U Hrvatskoj se nitko ne bavi oceanskim jedrenjem pa je to i dosta „egzotična“ tema. Filmom sam zadovoljan jer sam se prvenstveno natjecao. Na brodu se stvari počinju događati jako brzo i u takvim uzbudljivim trenucima strke, snimanje vam uopće nije na pameti. Ruke su tada potrebne negdje drugdje, a ne na kameri, tako da možda neke najuzbudljivije stvari nisu prikazane. Htio sam da je prikaz sirov kako bi ljudi dobili dojam surovosti mora i jedrenja – istaknuo je Kostelić.

Svako novo iskustvo je, kaže, nova lekcija. Nakon povlačenja iz profesionalnog skijanja 2017. godine Ivica Kostelić se posvetio oceanskom jedrenju na jedrilici u “Klasi 40”.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije