16 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Izložba strip crteža “Život romskog naroda”

Izložba

“Ciganskim igrama” u izvedbi članova FA “Nikola Đurković”, Danijele Ćosović i Mirze Janovića, sinoć je u Galeriji kotorskog Kulturnog centra otvorena izložba strip crteža “Život romskog naroda”, autora Slobodana Boba Lalevića.

V.d. direktorice kotorskog Kulturnog centra Tatjana Miljenović, kazala je da je Kotor oduvijek bio grad spajanja kulturnih uticaja koji su dolazili iz svijeta i prožimali se, pa je takav duh zadržao i danas.

“Zato je kotorski Kulturni centar pružio ruku prijateljstva istoimenoj NVO koja izložbom ‘Život romskog naroda’ želi da ukaže na težak život Roma koji i dalje traje”, kazala je Miljenović.

Direktor Fondacije “Ruka prijateljstva” Dejvid Sejdović je izjavio da su ovom izložbom željeli da prikažu građanima drugu, široj javnosti manje poznatu stranu naših sugrađana Roma i Egipćana, afirmišući kulturu romskog naroda na našim prostorima.

Pored “svakodnevnih tema”, kao što je gatanje ili rad u gradskoj čistoći, prikazan je i težak život Roma u neadekvatnim uslovima.

Izložba

“Ovom izložbom željeli smo da pokažemo da imamo veliki talenat za pjesmu i igru i stare zanate od kojih neki, na žalost izumiru”, izjavio je Sejdović.

Autor stripova Slobodan Bobo Lalević je kazao da su njegove slike i stripovi proizvod odrastanja uz Rome, posmatrajući njihov ulični život, tezgarenje i borbu za goli opstanak.

Izložba je otvorena do 30. septembra, a organizatori su Fondacija “Ruka prijateljstva” i JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor, uz podršku Sekretarijata za kulturu, društvene djelatnosti i sport opštine Kotor.

Najčitanije