22.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor: Otvoreno takmičenje učenika srednjih muzičkih škola

Foto CG News

U organizaciji Centra za stručno obrazovanje Crne Gore svečano je otvoreno III Državno takmičenje učenika srednjih muzičkih škola iz oblasti muzičke umjetnosti čiji je domaćin JU ŠOSMO “Vida Matjan” iz Kotora.

Aleksandra Lalević, direktorica JU Centar za stručno obrazovanje smatra da će takmičenje pokazati da su u muzičkim školama širom države stasali talentovani mladi muzičari.

“Ovo takmičenje za cilj ima da učenicima pruži nove mogućnosti, nova iskustva i poznanstva kao i da im bude podrška i motiv više u njihovom daljem profesionalnom razvoju”, kazao je Lalević.

Takmičenje je podržalo Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, a direktorica Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost Marica Melović istakla je da ovo takmičenje predstavlja vrhunac talenata mladih muzičara, koji svojom posvećenošću obogaćuju našu kulturnu scenu.

Foto CG News

“Ovaj poseban događaj slavi talenat, posvećenost i strast prema muzici među našom mlađom generacijom. Muzika je jezik koji prevazilazi granice i spaja ljude širom svijeta. Kroz muzičko obrazovanje, naši učenici stiču ne samo tehničke vještine, već i važne životne lekcije o timskom radu, disciplini i izražavanju svojih emocija kroz umjetnost. Ciljevi ovog takmičenja su višestruki, od provjere znanja i vještina iz oblasti muzičke umjetnosti, do otkrivanja izuzetno nadarenih učenika koje želimo podržati i afirmisati”, kazala je Melović.

Direktor JU ŠOSMO “Vida Matjan” Mihailo Lazarević kazao je da se zahvaljujući Centru za stručno obrazovanje, već treći put održava državno takmičenje učenika srednjih škola iz oblasti muzičke umjetnosti, ovog puta u gradu iz koga potiču najstarije muzičke institucije naše zemlje.

Foto CG News 

“Hor Jedinstvo osnovan je 1839. godine, Gradska muzika 1842. godine, zatim, Muzička škola iz 1945. koja je najprije bila privatna, a od 1947. godine državna, koja sa ponosom nosi ime njene osnivačice velike Vide Matjan, kao i mnogih klapa i muzičkih sastava koji neprekidno traju. Sve njih su vodili i vode bivši učenici, profesori naše škole”, istakao je Lazarević.

Takmičenje se, kaže Lazarević, održava u disciplinama: solfeđo, istorija muzike, gitara, harmonika, gudači (viola, violina, violončelo, kontrabas), klavirski duo, duo sa klavirom, kombinovani duo, vokalni duo/voklano instrumentalni duo, hor.

Takmiče se učenici srednjih muzičkih škola iz Podgorice, Nikšića, Kotora i Tivata.

U muzičkom dijelu programa nastupili su i klapa “Incanto” i hor Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo 1839”.

Najčitanije