15 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – pobratimski gradovi kineskog Xi’an-u na globalnom Forumu mladih

Sa satanka

Povodom međunarodnog dana mladih, u kotorskom pobratimskom gradu Xi’an-u, od 10. do 12. avgusta, u elektronskoj formi i uživo, održan je Globalni program obuke za mlade lidere na temu modernizacije urbanog upravljanja i održivog urbanog razvoja kao i Forum na visokom nivou na temu međukulturne saradnje mladih i ciljeva održivog razvoja u periodu nakon Covid-19.

U okviru okvira i vodećih principa Ujedinjenih gradova i lokalnih vlada (UCLG), Xi’an je pokrenuo Centar za obrazovanje i dijalog mladih, sa ciljem da omogući razmjenu i interakciju među mladima iz različitih kulturnih sredina. Globalni program obuke za liderstvo mladih jezgro je centra.  U fokusu programa bila je lokalizacija ciljeva održivog razvoja 4, 8 i 11, koja je uključivala 5 predavanja i 1 forum, pružajući mladim zvaničnicima priliku da razgovaraju o važnim temama, uključujući urbano upravljanje, smanjenje siromaštva, revitalizaciju ruralnih oblasti, tehnologiju velikih podataka i zaštitu životne sredine kroz primjere dobre prakse i studije slučaja urbanog upravljanja u Kini.

Pet profesora sa Jiaotong Univerziteta Xi’an-a podijelilI su je sa učesnicima prakse urbanog upravljanja. Ovaj Univerzitet je jedan od najstarijih u Kini, čiji korijeni sežu do 1896. godine, kada je osnovan koledž Naniang.

Forum na visokom nivou o međukulturnoj saradnji mladih i ciljevima održivog razvoja u post-Covid eri zajednički su organizovali gradska vlada Xi’an-a, UCLG, ujedinjeni gradovi i lokalne uprave Azijsko-pacifičke regije (ASPAC) i Jiaotong Univerzitet u Xi’anu sa ciljem podizanja svijesti javnosti da se samo kroz solidarnost i saradnju među mladima može ostvariti krajnji cilj a međunarodna saradnja dodatno poboljšati i proširiti. Ispred Opštine Kotor u uvodnom dijelu Foruma prisutnima se obratila koordinatorka Kancelarije za međunarodnu saradnju dr Jelena Stjepčević.

Xi’an je grad sa preko 3100 godina istorije koji je 1100 godina bio prijestonica Kine. Njegovo stanovništvo u urbanoj zoni čini oko 7,6 miliona ljudi dok je ukupan broj stanovnika oko 10,2 miliona. Xi’an je jedan od gradova sa najvećim brojem fakulteta i najvećom populacijom koja je stekla visoko obrazovanje u Kini. Grad se takođe smatra jednim od pet nacionalnih i naučno-istraživačkih centara. Poslednjih godina Xi’an je ostvario obostrano korisnu saradnju sa gradovima širom svijeta. Uspješno je organizovao Međunarodni filmski festival Puta svile, Međunarodnu nedjelju mode, Evroazijski ekonomski forum itd. Kotor i Xi’an njeguju pobratimske odnose od 2013. godine.

Najčitanije