23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – postavljen baner sa stihovima „Bokeljske noći”

Bokeljska noć 2019.

Baner sa stihovima pjesme „Bokeljska noć”, sa potpisom i siluetom autorke Maje Perfiljeve (1940 – 2019.) postavljen je iznad kotorskih glavnih gradskih vrata u znak sjećanja na pjesnikinju koja je na najljepši način opjevala emociju koja prati feštu nad feštama.

Ova, kao i druge postavke, koje će uoči i tokom Bokeljske noći posjetioci moći da vide, rezultat su saradnje Opštine Kotor, lokalne Turističke organizacije i Pomorskog muzeja.

Podsetimo, Maja Perfiljeva, učešćem u Bokeljskoj noći 2016. godine na poseban način je obilježili zlatni jublej, 50 godina, jedne od njenih najčuvenijih pjesama –  „Bokeljska noć“.

Bokeljska noć 2016.- Maja Perfiljeva foto Boka News

Kompoziciju za koju je tekst napisala, izveli su Vice Vukov i Radmila Karaklajić pobijedivši sa njome  1966. na čuvenom Splitskom festival zabavne muzike. Godinu kasnije “Bokeljska noć” je dobila i nagradu “Zlatni ključ” na festivalu zabavne muzike u Bratislavi.

Stihovi “Jedne će se noći lude, zapaliti u nama vatre…” i “Zasjaće palace, antike tarace…”, postali su dio pučke kulture u Boki i neizostavni dio svake bokeške fešte i zabavno-turističkog događaja.

Kotorska fešta Bokeljska noć, koja ima status nematerijalnog kulturnog dobra, biće održana u subotu, 24. avgusta 2019.godine od 21 sat, a njen početak najaviće kotorska Gradska muzika i jedrilice Jedriličarskog kluba „Lahor“.

Ulaskom u koridor, 45 okićenih barki sa 10-ak vučnih brodova predstaviti će se publici i žiriju i Fond nagrad je 4.500 eura.

Nakon proglašenja najmaštovitijih kreacija, uslijediće muzički vatromet.

Najčitanije