15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Uskoro kreću radovi na uređenju Hrvatskog centra koralja Zlarin

Zlarin korali – foto Šibenik IN

Projekt uspostave Hrvatskog centra koralja Zlarin obuhvaća obnovu i uređenje kuća Šare i Kažerma. Kuća Kažerma funkcionirat će kao izložbeni prostor s uređenim stalnim postavom koji će uključivati prikaz ekosustava i zaštićenih vrsta šibenskog arhipelaga, tradiciju koraljarstva Zlarina i knjižnicu sa znanstvenim radovima i poezijom Vesne Parun.

Cjelokupni stalni postav bit će opremljen suvremenim tehnologijama poput proširene stvarnosti, kinetičkih figura i drugih audio vizualnih atrakcija. Kuća Šare preuredit će se u edukacijsko istraživački centar s amfiteatrom i smještajnim jedinicama za istraživače i znanstvenike.

Projektom će se, također, uspostaviti i sistem praćenja kretanja posjetitelja, provesti monitoring koraligenske biocenoze, nabaviti električna plovila i vozila za prijevoz posjetitelja, izraditi set jedinstvenih suvenira HCK Zlarin, provesti edukacija o funkcionalnostima centra za djelatnike centra i partnere, razviti edukativni i turistički programi te razviti brand budućeg centra.

Kroz projekt će se također raditi i istraživanja cijelog akvatorija Šibensko- kninske županije s naglaskom na koralje, kao i edukacija djelatnika u turizmu o važnosti samih lokacija. Ukupna vrijednost projekta Hrvatski centar koralja Zlarin je 24.127.147,50 kuna.

Grad Šibenik otvorio je postupak javne nabave za radove uređenja kuća Šare i Kažerma s pristupnim putom, u okviru projekta Hrvatski centar koralja Zlarin. Procijenjena vrijednost nabave iznosi 8.193.109,40 HRK bez PDV-a.

Ovo ulaganje će činiti infrastrukturnu okosnicu Hrvatskog centra koralja Zlarin, te će predstavljati temelj za održivo korištenje prirodne baštine i učinkovitije upravljanje posjetiteljima otoka Zlarina i okolnog područja, ističu iz grada Šibenika.

Obnovit će se četiri etaže kuće Kažerma ukupne neto površine 452,98 m2, tri etaže kuće Šare, ukupne neto površine 204,52 m2, kao i dvorište između navedenih kuća veličine 87,50  m2, a koje će nakon provedene obnove služiti kao prezentacijsko-edukativni centar. Također, rekonstruirat će se put, koji vodi od obale do kuća Šare i Kažerma i međusobno ih fizički povezuje.

Najčitanije