18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor: Premijera predstave “Zelena gora” 10. juna

Premijera predstave “Zelena gora”

U Kotoru je u četvrtk organizovan press povorom premijere predstave “Zelena gora”, koja je nastala u cilju podizanja ekološke svijesti i edukacije djece o načinu očuvanja životne sredine.

Ova predstava za djecu kao temu ima ekologiju, očuvanje životne sredine i klimatske promjene, a pokrovitelji projekta su Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Agencija za zaštitu životne sredine, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, Fond za zaštitu životne sredine (Eko-fond), JP Prirodnjački muzej Crne Gore, JP Nacionalni parkovi Crne Gore i Centar za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore (CETI).  Projekat u koprodukciji realizuju Teatar Mladih i JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor.

Savjetnica u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ružica Brnović kazala je da im je izuzetno zadovoljstvo što su dio ovog projekta, te da su vrlo rado prihvatili i prepoznali inicijativu Teatra mladih i podržali ovaj projekat.

“Nadamo se da će predstava imati dobar prijem kod publike, da će imati dug život na daskama, kao i da će uspjeti da prenese poruku mlađim generacijama, ali ništa manje ni starijima, da se osvrnu oko sebe i zapitaju koliko smo odgovorni ili nemarni kada je životna sredina u pitanju. Ono što je draž jeste što smo po prvi put dobili ekološku predstavu, koja ima za cilj da mlade edukuje, a starije podsjeti o odgovornosti po pitanju životne sredine”, poručila je Brnović.

VD direktor Centra za kulturu “Nikola Đurković” Vladimir Bujišić izrazio je zadovoljstvo povodom ponovne saradnje sa Teatrom mladih, i dodao da vjeruje da će i ovoga puta saradnja biti uspješna.

“Značajno je što su se u ovaj projekat uključile i državne institucije koje se bave zaštitom životne sredine, te je ovim projektom napravljena dobra sinergija između Kulturnog centra, Teatra i državnih ustanova. Nadam se da će ovaj spoj kulture i edukacije o ekološkim problemima sa kojima se naša planeta suočava naići na pozitivan odjek kod publike i da će djeca koja budu gledala ovu predstavu naučiti nešto korisno”, naveo je Bujišić.

Predsjednica Teatra mladih i glumica Katarina Krek kazala je da se predstava bavi temom koja je univerzalna i koja je globalni problem, a radnja je smještena u našoj zemlji.

“Sve više smo suočeni i sa globalnim zagrijavanjem, sa prevelikom proizvodnjom otpada, otopljavanjem, klimatskim promjenama, pretjeranom urbanizacijom itd, te smo smatrali da je potrebno otvoriti pitanja na ovu temu, prije svega sa ciljem da odrasli nešto nauče, a sigurni da će djeca sve razumjeti”, saopštila je Krek.

Glumac i reditelj Branko Ilić poručio je da je ovo predstava koja je pravljena za djecu, ali zbog odraslih.

“Djeca znaju šta je empatija, živi svijet, znaju da niko ne treba da strada i sl, a ono što ne znaju, a naučiće iz ove predstave, jeste ko su investitori, šta znači strpati rijeku u cijev, zagaditi vazduh… Kada to nauče, nadam se da će postaviti neka pitanja roditeljima… Biće jako zabavno i edukativno”, istakao je Ilić.

Glumac Lazar Đurđević kazao je da mu je jako drago što je dio ovog projekta koji ima izraženu društveno-odgovornu komponentu.

“Ovaj projekat kroz umjetnost obrađuje važne društvene teme, te je bilo jako intenzivno, zabavno, interesantno raditi na njemu, a sama predstava će biti i potresna i duhovita. Čini mi se da smo ušli u srž ovog problema, predstava je duboka, i mislim da nije namijenjena samo djec”, naveo je Đurđević.

Glumica Danica Rajković ističe da je zahvalna što učestvuje u projektu koji donosi javno dobro i koji prenosi poruku.

“Važno je što je predstava edukativnog karaktera, što prenosimo poruku, kritikujemo na neki zabavni način… Predstava je puna pitanja koji ukazuju na dječiju naivnost kojoj treba da se vratimo”, zaključila je Rajković.

Predstava je rađena po motivima teksta Mile Mašović Nikolić, adaptaciju potpisuje Teatar mladih, režiju Branko Ilić, kreativni producent je Branka Femić Šćekić , a u predstavi igraju: Danica Rajković, Katarina Krek, Lazar Đurđević. Za muzku je zadužen Ivan Marović, za scenografiju: Ivanka Vana Prelević, kostimografiju Ana Krgović, a sutor songova je Dejan Đonović.

Predstava će premijerno biti prikazana u Kotoru 10. juna u 19:30h, a nakon toga u ostalim crnogorskim gradovima.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije