15 C
Kotor

Slušaj online radio

Blagoslov mora, tradicija sačuvana do danas…

Blagoslov mora, barki i ribolovnog alata bio je običaj u više mijesta u Boki Kotorskoj, međutim taj običaj se u drugim župama izgubio a na Mulu se sačuvao. Mještani ovog malog mjesta koji se diče svojom ribarskom tradicijom, su držali do svojih starih običaja i tradicije, tako da je ovaj obred sačuvan do današnjih dana.

Danas smo prisutvovali ovoj jedinstvenoj tradiciji. Nakon sv. mise u crkvi Pomoćnice Kršćana vjernici zajedno sa svećenikom don Robertom Tonsatijem, su se u procesiji uputili do ponte ispod župne crkve gdje je obavljen Blagoslov mora, uz molitvu za ljude koji od mora žive. U znak sjećanja na sve pomorce i ribare koje se nisu vratili u svoj rodni kraj, nakon blagoslova, položeno je cvijeće u more.

O ovoj jedinstvenoj tradiciji don Robert Tonasati za Boka News je kazao da se nekada ovaj običaj proslavljao uz velike svečanosti, sa jutarnjim procesijama kroz  mjesto, dok je danas reduciran na znatno jednostavniji oblik blagoslova.

Ovaj običaj, u narodu poznat kao Rusalje poznat je, i po mnogim drugim mjestima u svijetu, osobito onim župama koje su vezane za more kao što je to ribarsko mjesto Muo u Boki Kotorskoj. Narodni naziv Rusalje (lat. Rosalia, tal. Russaglia) prisutan u Dalmaciji odnosi se na svetkovinu Duhova, oko tih dana su se slavio početak žetve, zahvaljivalo darovima koji dolaze iz prirode.

Mjesni župnik don Robert Tonsati podsjetio je okupljene vjernike da je zazivanje Božjeg blagoslova na more i barke, ujedno prilika za zahvalu na svim primljenim dobrima koje Bog daje ovom kraju po moru, te za žrtve i darove kojima su ribari i pomorci tokom stoljeća ugradili u život njihove crkve i župe.

Blagoslov mora Muo nekada – foto I.M. Boka News

Za vikend donosimo opširniju priču sa don Robertom Tonsatijem o ovom jedinstvenom običaju u Boki Kotorskoj.

Najčitanije