15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Kotor traži da se identifikuju svi suvlasnici kapitala u najvrijednijoj lokalnoj kompaniji

Luka Kotor – foto Boka News

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić (Demokrate) uputio je dopis predsjednici Odbora direktora AD Luka Kotor Ljiljani Popović-Moškov (URA) i izvršnom direktoru te kompanije Milku Krvavcu (SNP) u kome traži da utvrdi identitet akcionara Luke Kotor koji se kriju iza Zbirnog Kastodi računa Crnogorske komercijalne banke.

Opština Kotor većinski je vlasnik preduzeća Luka Kotor AD koje upravlja istoimenom lukom podno zidina Starog grada. Opština posjeduje skoro 57% akcija, Fond PIO 17,5% dok je Zbirni kastodi račun CKB-a  treći po veličini akcionar sa 10,3 posto akcija. Među manjinskim akcionarima ove firme, najviše vlasništva (skoro 2% kapitala Luke Kotor) ima počasni predsjednik SDP-a i bivši predsjednik Skupštine Crne Gore, Ranko Krivokapić.

Zbirni Kastodi račun CKB-a je u Luci Kotor toliko „jak“ da ima čak i svog predstavnika u Odboru direktora te kompanije – Radomira Rudanovića koji u tom tijelu sjedi uz troje predstavnika Opštine kao većinskog vlansika i jednog prerdstavnika Fonda PIO.

U dopisu koji je u srijedu uputio Odboru direktor i izvršnom direktoru Luke Milku Krvavcu, predsjendik Opštine Kotor Vladimir Jokić je naveo da u svojstvu zakonskog zastupnika osnivača i većinskog vlasnika te kompanije, traži da organi upravljanja Luke postupe u skladu sa  članom 137 stav 4 Zakona o privrednim društvima.

„Naime, kao što ste upoznati, u vlasničkoj strukturi Luke Kotor AD sa 42.556 akcija, odnosno 10,3% učestvuje Zbirni kastodi račun Crnogorske komercijalne banke. U tom smislu, kako je gore citiranom odredbom Zakona o privrednim društvima propisano da društvo ima pravo da utvrdi, u skladu sa Zakonom, identitet svojih akcionara, čijim se akcijama upravlja  preko određenog Kastodi (vlasničkog) računa, ukoliko akcije kojima se upravlja preko tog računa čine više od 0,5%  osnovnog kapiutala društva, ili daju više od 0,5% glasačkih prava, to nalazim za potrebno, u Zakonu utemeljeno i opravdano, da privredno društvo kojim upravljate  postupi po ovoj odrebi zakona i uzbrdi identitet  akcionara prikazan iza Zbirnog kastodi računa“- piše u Jokićevom obraćanju menadžmentu najvrijednije opštinske firme u Kotoru.

Izvor:S.L.

Najčitanije