20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor proslavio Dan opštine 21.novembar nizom svečanosti i dodjelom nagrada

Dan opštine  Kotor, po tradiciji, danas je obilježen, defileom Gradske muzike ulicama Kotora, ceremonijom polaganja vijenaca na spomenik Palim borcima. Prethodno je ispred zgrade Opštine Kotor predat svečani raport i zastava Bokeljske mornarice gradonačelniku Vladimiru Jokiću a u podne na glavnom gradskom trgu Bokeljska mornarica je odigrala tradicionalno kolo u koje su na kraju, po običaju, ušli i čelnici grada.

Na svečanoj sjednici koja je održana  u velikoj sali Kulturnog centra „Nikola Đurković”, dodjeljene su nagrade „21. novembar” direktoru Opšte bolnice Kotor dr Ivanu Iliću i posthumno pomorskom kapetanu Ladislavu Ladu Vukoviću.

Gradonačelnik Opštine Kotor Vladimir Jokić u svom govoru  podsjetio je na 21. novembar prije 73 godine, kada su borci Prve bokeljske i Druge dalmatinske brigade su nakon proboja Risna oslobodili Kotor od fašističkog okupatora i donijeli slobodu.

Proslava Dana opštine Kotor novembar 2017.

„Obaveza ove i svih generacija koje dolaze je da se sa poštovanjem sjećamo svih onih koji su svojim životima platili slobodu i kojima dugujemo zahvalnost što su nas čvrsto utemiljili u antifašističku Evropu. Privilegija i čast je stajati danas pred Vama i predstavljati grad Kotor. Čast, kakva je ova, sa sobom nosi i veliku obavezu. Upravljati Gradom znači stvarati uslove za svakodnevni život njegovih građana, perspektivu za one koji će sjutra bii njegovi stanovnici, ali i biti obavezan milenijuma tradicije i trajanja” – kazao je Jokić.

Prema njegovim riječima, tradicija grada ne smije biti samo dio folklora, već dug i dužnost budućnosti. Kotor je, ističe, 1616. godine donio Statut i Zakone grada Kotora. Marjan Buća i Frano Bolica su u posveti Statutu Ivanu Franu Delfinu napisali sledeće:

Proslava Dana opštine Kotor novembar 2017.

„Vršeći dužnosti najbolje i najpažljivije, i to za dugo vrijeme, naši su preci dugo i srećno vodili brigu o razvoju ovog grada, tako da upravljanje njime u krajnjoj mjeri bude u duhu najstarijih građanskih običaja. A to znači, da se mora odlučiti kako se u domovini ne vlada ni preko pojedinaca sa neogračenom vlašću, u cilju izbjegavanja tiranije, niti preko uvijek nezdrave vlasti mnogih, radi uklanjanja površnosti neiskusnog mnoštva, nego putem stalne vlasti zakona.”  Četiri stotine godina nakon, ističe Jokić, ove riječi moraju biti moto svima koji u našem društvu donose odluke. Različite okolnosti, ali jednake vrijednosti u temeljima kroz vjekove su nosile Grad.

Jokić je podsjetio na riječi gradonačelnik Firence, Đorđo La Pira koji je prije nekih 50 godina izjavio da je posao gradonačelnika Firence da mijenja lampe i misli o svjetskom miru.

„Posao gradonačelnika Kotora svakako nije toliko značajan da brine o svjetskom miru, ali je obaveza prvog čovjeka Kotora da pored toga što krpi rupe u asfaltu, misli o tome da Kotor bude i ostane kapija Crne Gore, kapija kulture, prijateljstva i tradicije. Djelimično paralisani moratorijumom, izgradili smo dio putne infrastrukture na grbaljskom području, privode se kraju radovi na zgradi za socijalno ugrožene, završili smo ranije započete radove na vodovodno-kanalizacionom sistemu i potpisali ugovor sa Jedinstvom za radove u iznosu od preko 700.000 eura. Donijeli smo odluku o subvencijama u poljoprivredi, podstakli davanja za sport, kulturu i nevladin sektor, krenuli u uvođenje informatičkih sistema, upravu u svemu otvorili prema građanima. Ipak, posebno sam ponosan na činjenicu da smo ovog ljeta uspijeli, uprkos svemu, da iznesemo KotorArt, zbog grada i za grad, kao i na upis tvrđave na listu UNESCO, zajedno za još pet gradova iz Italije i Hrvatske.

Problemi koji opterećuju grad, poput saobraćajnih gužvi i koncesije za Luku Kotor ostaju za period pred nama i na njima će se očitovati sposobnost uprave da se izbori kako sa svakodnevnim problemima, tako i sa namjerama da se Gradu oduzme ono što je izvorno i istorijski njegovo. Pitanje koncesije Luki Kotor je pitanje na kojem ne smijemo popustiti ni pred kim, ni pred državom, ni pred investitorima, ni pred javnošću. Luka je dio Kotora, bila, jeste i biće.

Ipak, o jednom planu bih govorio upravo danas, o planu da Kotor bude mjesto okupljanja gradova, mjesto spajanja ovog dijela Mediterana. Kotor ima obavezu prema sebi, prema svojoj istoriji, prema građanima, prema državi kojoj pripada, da bude prijatelj i da sabira gradove, da opet bude Grad na Jadranu. Zbog toga mi dozvolite da pozdravim naše goste iz pobratimskih i prijateljskih gradova, predsjednika opštine Stari Grad Beograd, gradonačelnika Subotice, zamjenika gradonačelnika Splita, predstavnicu grada Beograda… Posebna mi je čast da su danas ovdje sa nama naši prijatelji gradonačelnik Ohrida Stojanovski i gradonačelnik još jednog grada na Jadranu Dubrovnika, Franković“ – kazao je Jokić.

Proslava Dana opštine Kotor novembar 2017.

Sjednici su prisustvovali predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, prdstavnici Vojske Crne Gore, stranački prvaci Demokratske stranke Aleksa Bečić, i URE Dritan Abazovič, gradonačelnici Herceg- Novog Stevan Katić i Budve Dragan Krapović, odbornici i brojne zvanice, iz javnog političkog, privrednog i kulturnog života.

Više fotografija na našoj facebook strani.

Najčitanije