20 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – učenici OŠ “Njegoš” kvizom čuvaju bokeški dijalekt od zaborava

Povodom Evropskog dana jezika, koji se svake godine obilježava 26.septembra, a ima za cilj da promoviše jezičku raznolikost, u Osnovnoj školi ,,Njegoš” u Kotoru održan je kviz – KOLIKO POZNAJEŠ BOKEŠKI DIJALEKAT?

– Uz obavezu da u školama koristimo književni, standardizovani jezik, takođe imamo, ne manju dužnost, da njegujemo kulturu, tradiciju i jezik našega kraja, naše Boke. Izuzetno zadovoljstvo nam je bilo da, kao članove žirija, ugostimo šjoru Rozaliju Hrobaš i šjor Ranka Borozana, koji je za nagrade donirao svoje knjige ,,Đir sa Tripuna“. Predstavnica škole u žiriju je bila Dijana Francesković. Nagrade su donirali i dondo Jovo – Jovan Roganović i šjore Melita Ramljak Ciko i Marija Giurovich, pa im se ovim putem još jednom zahvaljujemo, poručili su iz OŠ “Njegoš” – Kotor.

U velikoj konkuranciji u finalnom kvizu ( 33 takmičara u 11 ekipa), prvo mjesto je osvojila ekipa ŠKALJARSKI GALIOTI (Veljko Vukotić, Andrej Radević i Daniel Waldegg).

Nagrađene su i ekipe TRE SORELLE (Elena Marković, Anastasija Dubravčević i Anastasija Čelanović), KOTORANI (Miomir Vukanić, Nikoleta Konatar i Sara Đurđić) i KOTORSKI ŠTRIGUNI ( Milan Vulović, Matija Jovanov i Zoran Popović).

Specijalnu nagradu žirija je dobio Damjan Vušković.

Kviz je osmislila, organizovala i vodila nastavnica Lidija Vasić .

Najčitanije