21 C
Kotor

Slušaj online radio

KotorArt: Samit Heritage & Creativity u Kotoru od 1. do 4. februara

Samit Heritage & Creativity u Kotoru

Međunarodni festival KotorArt i SHARE fondacija organizuju Samit Heritage & Creativity koji će se održati u Kotoru, od 1. do 4. februara i okupiće profesionalce aktivne u domenu kulturnog nasljeđa, kulturnog turizma i kreativnih industrija, predstavnike akademske zajednice, javnog sektora i privrede, kao i druge aktere koji su u svom poslu posvećeni istraživanju i stvaranju sinergije između kulturrne baštine i kulturnih i kreativnih industrija sa područja Zapadnog Balkana.

Krajem 2023. godine, KotorArt je raspisao poziv za profesionalce iz oblasti kulturnog nasljeđa i kulturnih i kreativnih industrija sa prostora Zapadnog Balkana da se prijave za učešće u projektu WBCHIL. Pristiglo je više od 20 vrlo interesantnih i kvalitetnih projekata, od kojih ćemo 13 odabranih fnalista moći vidjeti u Kotoru od 1. do 4. februara. Oni će predstaviti svoje projekte a, uz pomoć mentora, dalje raditi na izgradnji svojih ideja. Kao dio programa Samita, realizovaće se i program pod nazivom Kreativni branč koji će okupiti pojedince i predstavnike kotorskih institucija kulture, sa ciljem podsticanja razgovora o stanju i potencijalu razvoja kreativnih industrija u Kotoru. – istakli su iz PR službe festivala.

Program Samita uključiće predavanja, panel diskusije, radionice, mentorske sesije i javno predstavljanje ideja finalista javnog poziva za tematske projekte. Ključne teme Samita razmatraće oblasti poslovnog planiranja, dizajna proizvoda u oblasti kulturnog nasljeđa u digitalno doba, uticaja vještačke inteligencije na kreativne industrije i produkciju, kao i primjenu naprednih tehnologija u oblasti kulturne baštine.

Pozivamo sve zainteresovane pojedince, kao i predstavnike institucija da nam se pridruže u Kotoru. Detaljnu agendu Samita ćemo uskoro objaviti na sajtu Festivala, kao i na našim društvenim mrežama. – istakli su iz PR službe festivala.

Samit se odigrava u okviru projekta WBCHIL – Western Balkans Cultural Heritage Innovation Lab (Laboratorija za inovacije u kulturnoj baštini Zapadanog Balkana), zajedničke inicijative KotorArta i SHARE Fondacije. Cilj projekta je jačanje kapaciteta i unaprijeđenje djelovanja u oblasti kulturne baštine i kulturnih i kreativnih industrija na Zapadnom Balkanu. Projekat WBCHIL je podržan od strane British Council-a kroz grant šemu “Laboratorije za učenje u oblasti kulture i kreativnih industrija” kao dio projekta “Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan” (CC4WBs). CC4WBs je projekat finansiran od strane Evropske unije, a koji ima za cilj unaprijeđenje dijaloga na Zapadnom Balkanu kroz jačanje kulturnih i kreativnih sektora radi postizanja povećanog društveno-ekonomskog uticaja.

Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art

Najčitanije