20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotorska URA: Opasna politizacija zločina i onih koji su postavili ploču i onih koji sada zbog toga protestuju

Kotor – URA

“Podržavamo pravo građana na slobodno okupljanje, i dijelimo nezadovoljstvo oko niza propusta koje su pratile postavljanje memorijalne ploče. Propuštena je prilika da se na adekvatan način zaokruži priča oko logora Morinj, obilježavanjem mjesta zločina, sa ciljem da se tako nešto više nikad ne ponovi“, reagovali su danas iz kotorskog odbora Građanskog pokreta URA na navode koje su saopštili građani koji su prije dva dana protestvovali ispred kapije magazina Vojske Crne Gore, gdje je prije dva mjeseca postavljena spomen ploča hrvatskim civilima.

Kako su istakli iz kotorske URE, poruke koje su se mogle čuti na skupu, relativizovanje zločina počinjenih u logoru Morinj, naročito su opasne.

“Posebno ako se uzme u obzir prisustvo brojnih čelnika opštine iz redova Demokrata, NSD-a i  Ujedinjene. S obzirom na to da su opštinski funkcioneri skupu prisustvovali u toku radnog vremena, postavlja se pitanje da li su na isti išli u ime opštine, i ukoliko nisu da li će snositi posljedice, jer nisu bili na radnom mjestu. Podsjećamo da su skupu prisustvovali i prisutnima se obraćali između ostalih potpredsjednik opštine Siniša Kovačević (Ujedinjena), i potpredsjednik skupštine Špiro Vulović (DCG), te šef kabineta predsjednika opštine, menadžer opštine, sekretar za finansije, direktor JP Lovanja, predsjednik UO TO Kotor mnogi drugi“.

Protest u Morinju

Po društvo je, kako još navode iz ovog odbora URE, opasna politizacija zločina, kako od onih koji su postavili memorijalnu ploču, tako i od onih koji organizuju proteste sa ovakvim porukama. ,,Slogan protestnog skupa ‘Morinj nije Lora’ je krajnje neprimjeren. Niti jedan zločin se ne može pravdati, upoređivati ili kriti iza drugoga. Opštinski odbor URA Kotor, podržaće svaku inicijativu o postavljanju memorijalne ploče na mjestu stradanja, koja će biti urađena po zakonu, i sa tekstom koji odgovara istorijskim činjenicama. Zajednica koja je spremna da se suoči sa sramnom epizodom svoje istorije pokazuje zrelost i ne treba da se stidi takvog čina“, zaključuju.

Najčitanije