18 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotorski čelnici podnijeli krivičnu prijavu protiv funkcionera DPS u tom gradu

Kotor – foto Boka News

Predstavnici lokalne vlasti Kotora podnijeli su juče Osnovnom državnom tužilaštvu u tom gradu krivičnu prijavu za lažno predstavljanje, protiv šefa kluba odbornika DPS u SO Kotor Željka Avramovića.

„Avramović je neovlašćeno, u ime Skupštine opštine Kotor, predstavljajući se kao predsjedavajući Skupštine opštine Kotor suprotno odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta opštine Kotor i Poslovnika Skupštine opštine Kotor, “zakazao” nastavak XIX sjednice Skupštine opštine Kotor za dan 24.06.2019. godine sa početkom u 10 časova u Sali za sjednice Skupštine opštine Kotor, Palata Bizanti 328, Stari grad, čime je počinio krivilno djelo djelo lažno predstavljanje iz člana 383. stav 1 u vezi sa krivičnim djelom samovlašće iz člana 384. stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.”- stoji u krivičnoj prijavi protiv Avramovića u koju su “Vijesti”imale uvid.

Prijevu protiv šefa kluba odbornika DPS potpisali su predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić (Demokrate), potpredsjednik Opštzine Milivoje Samardžić (PzP), predsjednica Skupštine Opštine Kotor Dragica Perović (DSS), dr Branko Ivanović (SNP) i Branko Kovačević (DNP).

U prijavi su naveli da je Avramović kao neovlašćeno lice predsjedavao nelegalnim nastavkom prekinute sjendice SO Kotor 24.aprila na kojoj su DPS, SD, HGI i dva odbornika SDP smijenili gradonačelnika Jokića, a što je kasnije zbog nezakonitosti, poništio Upravni sud i Jokića vratio na funkciju. Podnosioci prijave navode da je Avramović juče ponovno neovlašćeno u ime SO Kotor, “predstavljajući se kao predsjedavajući Skupštine opštine Kotor suprotno odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta opštine Kotor i Poslovnika Skupštine opštine Kotor”, zakazao nastavak te sjednice i ponovno kandidovao predlog Odluke o razriješenju gradonačenika.

“Imenovani je “zakazao” nastavak XIX sjednice, koja je započeta i završena 24.04.2019. godine na kojoj je donijeta Odluka o prestanku mandata predsjednika opštine (Sl. Crne Gore –  opštinski propisi, 18/19, 08.05.2019.), na način što je predstavljajući se kao predsjedavajući Skupštine opštine Kotor potpisao akt kojem je isti neovlašteno dao zavodni broj 11-4725/1 od 20.06.2019. godine, kojim obavještava odbornike Skupštine opštine Kotor, predsjednicu Skupštine Opštine i predsjednika opštine Kotor da će se nastavak XIX sjednice Skupštine opštine Kotor održati 24.06.2019. godine sa  početkom u 10 časova. Za sazivanje sjednice pod datumom od 20.06.2019. godine, protivpravno je koristio djelovodni broj 11-4725, pod kojim brojem je dana 15.04.2019. godine predsjednica Skupštine opštine Kotor sazvala XIX sjednicu za dan 24.04.2019. godine.”-piše u prijavi.

Podnosioci dalje u prijavi navode da je Avramović potom juče angažovao kurira u Službi zajedničkih poslova Opštine Kotor Predraga Đurkovića i zadužio ga da sa spiskom odbornika, u kovertama podijeli materijal za sjendicu, “iako kurir za predmetnu radnju nije dobio nalog od načelnika Službe zajedničkih poslova, kao ni od predsjednice Skupštine opštine i sekretarke Skupštine opštine, koji jedino mogu biti ovlašćena lica, a što je i potvrdio svojom Izjavom br. 0801-8225/19 od 20.06.2019. godine.”

Đurković je u izjavi koju je dao u prisustvu načelnika Službe za zajedničke poslove Nikole Mršulje, i o čemu je sačinjen Akt Službe zajedničkih poslova Opštine Kotor br.0801- 8225/19 od 20.06.2019. godine, naveo da ga je juče “pozvao Željko Avramović u prostorije DPS-a da preuzme skupštinski materijal, da je tom prilikom bila prisutna kafe kuvarica koja mu je dala na ruke skupštinski materijal koji treba da podijeli i da je taj materijal dostavio Deju Adžiću i Vidaku Banićeviću”.

Kurir je kazao da je potom u 13:15 sati dobio poziv od načelnika Službe zajedničkih poslova Nikole Mršulje da po hitnom postupku dođe zajedno sa njim u Kabinet predsjednika opštine Kotor, gdje je i ostavio preostali skupštinski materijal.

Podnosioci prijave su naveli da je na taj način Avramović povrijedio više odredbi Zakona o lokalnoj smaoupravi, Statuta i Poslovnika Opštine Kotor i da je ponovno samovlasno sazvao nastavak sjednice lokalnog parlamenta, “uprkos pravosnažnoj presudi Upravnog suda Crne Gore U.br.2356/16 od 07.06.2019. godine kojom je tužba usvojena i poništena Odluka Skupštine opštine Kotor, broj 11-5527 od 24.04.2019. godine…. iako je već bio upoznat da je obrazloženjem presude konstatovano da je nastavkom sjednice rukovodilo neovlašćeno lice Avramović Željko koje je i potpisalo osporenu odluku, što nije bilo u skladu sa članom 19 Poslovnika SO Kotor te članom 22 stav 9 Zakona o upravnom postupku.”

Oni su zatražili da ODT stoga u najkraćem roku preduzme krivično gonjenje šefa kluba odbornika DPS u Kotoru.

Najčitanije