20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotorski gimnazijalci osvojili dva prva mjesta na Državnom takmičenju znanja

Gimnazija Kotor – foto Boka News

Učenici naše škole su i ove godine postigli zapažene rezultate na Državnom takmičenju znanja za školsku 2021/2022. godinu, održanom u Podgorici 27. februara i 2. marta 2022. godine.

Učenik Vasilije Vuksanović (mentorka – profesorica Maja Nikolić) osvojio je prvo mjesto iz engleskog jezika u kategoriji trećih i četvrtih razreda postigavši 101 od 120 bodova. Vasilije je učenik četvrtog razreda gimnazije i nosilac je priznanja „Luča“. Prvi put je osvojio prvu nagradu iz engleskog jezika na Državnom takmičenju znanja još u 9. razredu osnovne škole, a zatim u drugom razredu gimnazije osvaja drugu nagradu na ovom takmičenju, da bi 2021. osvojio prvo mjesto kao i ove godine. Vasilije ima brojna interesovanja ali mu je engleski jezik najvažnije, jer planira da nastavi studije na Filološkom fakultetu u Beogradu na Katedri za anglistiku. On je istovremeno jedini učenik naše škole koji ima prestižni C2 sertifikat o posjedovanju najvišeg nivoa znanja engleskog jezika za osobe koje nisu izvorni govornici.

Imajući u vidu da se engleski jezik uči kao obavezan predmet u svim osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori od prvog razreda osnovne škole, konkurencija među takmičarima je izuzetno velika i stoga se trazi izuzetno poznavanje svih jezičkih vještina. Ovim je Vasilijev uspjeh  izvanredan ali i uspjeh profesora i škole koju on predstavlja.

Foto Gimnazija Kotor

Stefan Popović (mentorka – profesorica Valerija Jokić) je osvojio prvo mjesto iz italijanskog jezika u kategoriji prvih i drugih razreda sa postiguntih 117 bodova od ukupno 120. Stefan je učenik prvog razreda gimnazije. Osim italijanskog govori i engleski jezik. U sklopu programa Vještine za adolescenciju (u organizaciji Lions Quest-a) u osnovnoj školi, 2019. godine je bio pozvan da na 62. kongresu protiv droge i kriminala u Beču održi govor. Iste godine na 102. međunarodnoj konferenciji Lions Questa držao je govor u Milanu. Godine 2021. na Državnom takmičenju iz italijanskog jezika u organizaciji Ispitnog centra Crne Gore osvojio je prvo mjesto. Odličan je đak i dobitnik diplome „Luča“, i đak generacije u osnovnoj školi.

Mentor Stefanu Popoviću je profesorica Valerija Jokić, čiji su učenici prve nagrade na ovom takmičenju tokom prethodnih godina osvajali sedam puta.

Luka Kunjić (mentorka – profesorica Tatjana Stijepović) je osvojio peto mjesto iz engleskog jezika u kategoriji učenika trećih i četvrtih razreda. Luka je odličan đak i ističe se svojim brojnim interesovanjima. Ovo nije Lukin prvi uspjeh jer je na Državnom takmičenju učestvovao i prošle godine kao učenik drugog razreda i postigao zavidan rezultat osvojivši četvrto mjesto. Luka će nastaviti da se usavršava i nadamo se sa uspjehom predstavlja našu školu kao i do sada.

Takmičarima i njihovim mentorima čestitamo na osvojenim nagradama i želimo puno uspjeha u budućem radu, a osnovce pozivamo da upišu filološku gimnaziju u našoj školi i pridruže nam se u osvajanju nagrada.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije