19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Novo okupljanje bivših radnika hercegnovske Boke – traže da se hitno otvori stečaj

Protest-radnika-Vektra-Boke- foto RTHN

Bivši radnici Vektra Boke su danas sa novog protesta, simbolično održanog u 5 do 12, pozvali stečajnog sudiju Privrednog suda Ivana Kovačevića, da hitno otvori stečaj u ovoj kompaniji kako bi se sačuvala stečajna masa radi namirenja njihovih potraživanja.

Obratili su se i vlasniku kompanije Draganu Brkoviću podsjećajući ga na njegovo obećanje.

– Kad ste se obratili preko medija, obradovali ste nas, vidimo da ste živi i zdravi, a mi se ne radujemo tuđem zlu, ali vi po starom. Obećali ste da ćete sve isplatiti radnicima, odredili mjesec, ali kao i obično, po navici, nikad godinu- poručili su Brkoviću.

Privredni sud pitaju zašto niko nije kontrolisao plan reorganizacije, a predsjednika Blaža Jovanića zašto je „samovoljno mijenjao plan“. Pitaju zašto se ne uvodi stečaj već deset mjeseci i upozoravaju da ukoliko ne bude uveden u petak, kada je zakazano ročište, da će svi radnici ili doći pred sud ili nasilno ući u hotel Plaža i čekati da se uvede stečaj, kako bi spriječili pljačku imovine. Bivši radnici su pozvali i tužilaštvo da preispitaju njihove navode u vezi nezakonitog djelovanja Brkovića i preduzmu sve mjere da zaštite njih i imovinu.

Predmet oko stečaja koji je inicirala Uprava prihoda i carina zbog duga koji je prešao milion eura i nepoštovanja plana reorganizacije, je nakon izuzeća sudije Dragana Vučevića, dodijeljen sudiji Kovačeviću. Prethodno ročište je odloženo, jer je privremeni stečajni upravnik Vidak Boričić ocijenio da je potrebno da dopuni prethodno dati izvještaj, zbog novog potraživanja Uprave koje je u međuvremenu dospjelo.

Brković, njegovi sinovi Bojan i Boris i Popović su privedeni krajem avgusta prošle godine zbog sumnje da su firmi nanijeti višemilionsku štetu. Nakon skoro dva mjeseca u istražnom zatvoru, pušteni su na slobodu, jer su u međuvremenu saslušani svi svjedoci, pa više nije bilo razloga da ostanu u pritvoru. Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević je ranije navela da se svi terete za zlupotrebu ovlašćenja u privredi, a Brković i za pranje novca. Tada je navela da je sedam miliona eura od prodaje imovine fiktivnim ugovorima prenijeto na druge firme, od čega dva miliona na račun firme u Abu Dabiju, čiji je vlasnik jedan od osumnjičenih.

/M.Leković/

Najčitanije