26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Krašići najdevastiraniji dio obale u Boki Kotorskoj (foto)

Opšte je poznata činjenica da je najdevastiraniji dio obale u Boki Kotorskoj onaj u Krašićima. Tome je svakako doprinio i novi Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, od 14. oktobra 2017. godine, koji između ostalog tretira i legalizaciju bespravnih objekata, a za njega su glasali i poslanici iz Boke Kotorske.

Sve što se gradilo nelegalno i trebalo se rušiti, postaje legalno. Novi zakon je dodatno podstakao pojedince da završe započeto ili da u međuvremenu počnu graditi.

Kako bismo čitaocima pokazali kako izgleda krajolik tog dijela zaliva i u kojoj mjeri je obala Krašića devastirana, po onoj „gdje vidiš komad zemlje pri moru, kupi i gradi“, pokušali smo napraviti snimke sa obale, ali nismo mogli fizički prići. Uglavnom je sve ograđeno visokim zidovima, pokriveno kamerama i natpisima „Private“.

Krašići geometar na terenu- foto Boka News

Nije nam preostalo ništa nego da priđemo morskim putem, a slike koje smo zatekli više govore od riječi. Aktivni su geometri, graditelji, ograđene su privatne plaže ispred kuća, grade se putevi…što bi naš narod kazao „kuća na kuću“, dokle više…

Podsjetimo, Opština Tivat i JP Morsko dobro pokušavaju realizovati investiciju šetališta „Lungo mare“  vrijednu 800.000 eura na drugom kraju Krašića.

Firma „Artek“ je uvedena u posao 5. novembra 2018, godine, a rok za izgradnju bio je 90 dana. Firma „Adria bay” uložila je pritužbe nakon što su radnici „Arteka“ mehanizacijom srušili nelegalni bazen i dio ponte ispred vile „Adria bay”. Pravni zastupnici firme su dali primjedbu da bi im izgradnja šetališta ugrozila statiku objekta. S obzirom na to da je Opština Tivat od „Adria bay” prije radova eksproprisala 120 metara kvadratnih za potrebe izgradnje trase šetališta, iz ove firme su predložili da zamijene parcele kako bi trasa išla dalje prema moru, što arhitekte biroa „Urbi pro” koje potpisuju projekat tada nijesu prihvatile.

Inače, menadžer Opštine Tivat Marko Petričević, krajem godine je kazao medijima da je izgubljeno vrijeme zbog raznih okolnosti i istakao da moraju smisliti novi način kako da se spuste do mora.

Fotografije koje gledate, napravila je ekipa Boka News-a, u novembru 2019. godine.

Najčitanije