20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

GPD Tivat proslavilo 110 godina postojanja – više od tradicije (foto video)

Cijelodnevnim muzičkim programom i koncertom nazvanim „Veliki šušur“ Glazbeno prosvjetno društvo Tivat (GPD)  proslavilo je 110-tu godišnjicu postojanja u subotu na gradskoj rivi Pine u Tivtu, čime je i zvanično otvorena turistička sezona.

U programu je učestvovativovalo više od 350 muzilčara iz 11 orkestara, Crna Gora, BiH, Albanija, Hrvatska, a u pred programu su nastupile klape Jadran, Bellezza i Maris.

Učesnici su velikim defileom ulicama grada iz tri smjera stigli na gradsku rivi Pine, gdje su zajednički nastupili.

Svi učesnici, njih preko 350 pod dirigentskom palicom prof. Nevile Klakor izveli su marševe „Splitske kale“ i „Dalmatinska koračnica“ koji su oduševili brojnu publiku.

Osim domaćina Glazbeno prosvjetnog društva Tivat nastupile su Gradske muzike iz Skadra i Elbasana (Albanija), Gradska muzika iz Trebižat (BiH), Gradska glazba iz Metkovića (Hrvatska), crnogorske Gradske muzike iz Kotora, Budve, Herceg Novog i mjesna muzika Đenovići, i dva dječija orkestra Muzičke škole Tivat.

Brojne učesnike i posjetioce u ime domaćina, slavljenika, pozdravio je predsjednik GPD Tivat Boris Lanceroti koji je istakao da je ovo najmasovnija proslava koju je Društvo organizovalo od svog postojanja, i zato je koncert simbolično nazvan „Veliki šušur“.

„11 orkestara je stiglo na Pine iz tri pravca. Nastupe orkestara smo  podjelili smo na dvije bine, a scena je simbolična  i u pozadini  je Školski brod Jadran, kome je 1933. na mulu 1, kad je prvi put uplovio u Tivat, GPD Tivat održalo koncert. To je jedna simbioza. Mi smo ispraćali i dočekivali Jadran – kazao je Boris Lanceroti.

On je najavio da će GPD Tivat u novembru održati koncert i  prezentaciju Društva kroz priču i izložbu fotografija koja govori o istoriji i 110 godina kontinuiteta.

„Ovo je najlepši uvod u turističku sezonu. GPD je sinonim za trajanje, identitet, zaštitu nematerijalne kulturne baštine. To nije samo duvački orkestar, ono je mnogo više od toga“ poručila je Dubravka Nikčevic, sekretarka Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti Opštine Tivat.

U nastavku večeri smjenjivali su se orkestri koji su održali mini koncerte a na kraju je nastupilo GPD Tivat.

Proslavu pod pokroviteljstvom Opštine Tivat pomogla je TO Tivat i brojni sponzori.

Više fotografija na našoj facebook strani.

Izvor:M.M.

Najčitanije