23.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Krenuo najduži komercijalni let u istoriji vazduhoplovstva

njujork-sidnej

Njujork i Sidnej od danas će biti povezani direktnom avio-linijom bez slijetanja, koja će oboriti sve dosadašnje rekorde kada su u pitanju komercijalni letovi.

Avion Boing 787-9, u kome će se nalaziti 40 putnika, preletjeće 16.000 kilometara bez slijetanja i dopune goriva. Osoblje i putnici morali su da prođu posebne mentalne i fizičke testove izdržljivosti.

Na prvom od tri „super duga“ probna leta, naučnici će pratiti efekte 19-časovnog leta, odnosno kako će putnici to da podnesu.

Australijski nacionalni prevoznik „Qantas“ planira ove godine još dva ovakva leta. Avion bi trebao da sleti u Sidnej u nedjelju ujutro, prenosi B92.net.

Broj putnika na letu od Njujorka do Sidneja je ograničen kako bi se minimalizirala potrošnja goriva i omogucilo da avion preleti 16.000 kilometara bez ponovnog punjenja.

Naučnici iz dva australijska univerziteta biće u letjelici kako bi pratili spavanje putnika, granicu izdržljivosti i potrošnju hrane. Piloti će nositi uređaj koji prati njihove moždane talase i budnost.

S obzirom na 15-satnu vremensku razliku izmedu Njujorka i Sidneja, učinak ovog putovanja biće pomno praćen.

Najčitanije