19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kroz Eko fond za lokalne ekološke projekte opredijeljeno 1.300.000 eura

Kotor – reciklaža otpada – foto Boka News

Ministarka ekologije, prostornog uređenja i urbanizma Ana Novaković Đurović saopštila je da je njen resor opredijelio 1.300.000 eura za lokalne ekološke projekte kroz Eko fond i uputila je poziv opštinama da apliciraju i iskoriste sredstva.

Eko Fond objavio je niz javnih konkursa u cilju podrške ekološkim projektima i inicijativama, posebno onim iz oblasti upravljanja otpadom.

– Kako opštinski nivo ima izuzetno važnu ulogu u očuvanju naše životne sredine, a nerijetko i ideje o tome kako unaprijediti stanje životne sredine, pozivam sve lokalne samouprave da se aktivno uključe i apliciraju na ove konkurse, iskoriste finansijsku podršku za saniranje divljih deponija, uređenje zelenih površina, nabavke opreme i uređaja za upravljanje otpadom, kako bi ostvarili svoje ekološke ciljeve i doprinijeli boljitku lokalne zajednice. Na raspolaganju je 1.300.000 eura – kazala je Novaković Đurović.

Izuzetno je važno, ističe ona, da se sredstva investiraju na pravi način i da imamo održive rezultate.

– Namjera je da pitanje upravljanja otpadom ali i druga ekološka pitanja rješavamo u efikasnijoj saradnji državnog i lokalnog nivoa. U tom pravcu, opštinama je pored javnih konkursa na raspolaganju i mogucnost da zrele projekte kandiduju kod Eko-fonda i da sa direktnim ugovaranjem dodjemo do njihove realizacije. Ohrabrujemo opštine da iskoriste sredstva i očekujemo dobre rezultate konkursa – poručila je Novaković Đurović.

Najčitanije