26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Kroz projekat „Y O U t h d r i ve” analiziraju stanja vodotokova na području Boke Kotorske

Panel diskusija

Panel diskusija na temu „Trenutno stanje, prepreke i preporuke u sektoru zaštite životne sredine na području Bokokotorskog zaliva“ održana je juče u Tivtu u sklopu IPA prekograničnog projekta nazvanog ” Y O U t h   d r i v e  – do podizanja svijesti o zaštiti životne sredine, i pokretanjem konkretnih akcija na području Županije Zapadnohercegovačke i Bokokotorskog zaliva.”

Panel diskusija bila je usmjerenja ka  sagledavanju trenutnog stanja životne sredine, prepreka u njenoj zaštiti, predlozima i smjernicima za dugoročan održivi razvoj i upravljanje otpadom.  Projekt ” Y O U t h   d r i v e”  se provodi u okviru Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, koji finansira Europska unija.

Kroz projekt je provedena i analiza stanja vodotokova na području Boke Kotorske, koja je uvrštena u set preporuka za zakonodavce u cilju jačanja okolišnih politika, te donošenja konkretnih i kvalitetnih mjera.

U okviru održanih događaja predstavljena je i službena stranica projekta „Naša priroda“ kroz koju je omogućeno lokalnoj zajednici i pojedincima da se aktivno uključe u pitanja rješavanja ekoloskih  problema – https://nasapriroda.com/.

Jedan od glavnih ciljeva  je  jačanje i povećanje svijesti kod mladih i cjelokupne zajednice Crne Gore i Bosne i Hercegovine po pitanju zbrinjavanja otpada, te zaštiti životne sredine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 279.200, eura, od čega Europska unija financira 232.530 eura.

Partneri na projektu su nevladine organizacije, Udruga za razvoj, okoliš i kulturu EKO ZH iz Širokog Brijega kao nosilac i “Naša akcija”, nevladina organizacija iz Crne Gore, sa središtem u Kotoru.

Izvor:S.L.

Najčitanije