22 C
Kotor

Slušaj online radio

Kroz projekta Co. Co. Tour osnivaju mrežu eko muzeja

co co tour

Treći sastanak i Upravni odbor projekta Co. Co. Tour biće održani u Herceg Novom u srijedu, 31. jula. Partneri iz Italije, Albanije i Crne Gore govoriće o implementaciji aktivnosti na projektu kroz koji se, između ostalog, realizuje rekonstrukcija Kuće nobelovca Iva Andrića.

Cilj projekta Co.Co.Tour je očuvanje, unaprijeđenje i promocija prirodnog i kulturnog naslijeđa priobalnih zajednica kroz razvoj prekograničnog modela i mreže ekomuzeja i muzeja zajednice uz pametan, održiv, turistički menadžment.

Ovo je prvi put da se razvija ovakav model mreže eko muzeja u svijetu, koji podrazumijeva upotrebu pametnih tehnologija, uključivanje lokalne zajednice sa svojim specifičnostima, stavljajući poseban akcenat na pristupačnost.

Po ugledu na Port muzej u Trikazeu, u ambijentu obnovljene Kuće nobelovca Iva Andrića, planirano je osnivanje eko muzeja i muzeja zajednice, koji će na slikovit i literaran način povezati turističke kapacitete, kulturne, prirodne i istorijske osobenosti  grada od skalina sa ličnošću, životom i djelom velikana pisane riječi, Iva Andrića.

Vodeći partner na projektu je Albanski razvojni fond, dok su ostali partneri Agencija za lokalnu demokratiju Nikšić, Opština Herceg Novi, Opština Trikaze (Italija), Organizacija Magna Grecia Mare (Italija), Opština Himara (Albanija) i pridruženi partner Agencija za zaštitu prirodnih područja (Albanija).

Organizator događaja je Agencija za lokalnu demokratiju Nikšić u partnerstvu sa Opštinom Herceg Novi.

Najčitanije