12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kroz projekta Food Zone razvijaju regenerativni doživljaj gastroturizma

Food Zone

Drugi koordinacioni sastanak projekta FOOD ZONE održan je prethodna dva dana u Tivtu. Opština Tivat je bila domaćin predstavnicima partnerskih organizacija iz Španije, Francuske, Portugala, Kipra i Slovenije.

Prvog dana sastanka prisutne je pozdravio sekretar Sekretarijata za privredu Vedran Božinović i predstavio im trenutne aktivnosti u Tivtu na temu razvoja turizma i unapređenja ambijenta za razvoj srednjih i malih preduzeća. U nastavku sastanka koordinatorka projekta Ivona Petrović je prezentovala aktivnosti sprovedene u sklopu projekta Food Zone.

Glavni cilj ovog projekta je podržati i usavršiti proizvođače hrane, mala i srednja preduzeća te turistički ekosistem razvijanjem regenerativnih doživljaja gastroturizma.

Regenerativni turizam usmjeren je na transformaciju turizma, ne samo u svrhu smanjenja negativnog uticaja na okolinu i društvo, već takođe kroz obnovu turizma, kako bi turisti i posjetitelji ostavili svoja odredišta u boljem stanju nego što su ih zatekli za sadašnje i buduće generacije. Gastroturizam može doprinijeti transformacijskom oporavku pružanjem podrške malim, lokalnim proizvođačima hrane i jačanjem njihovih pozicija na tržištu, doprinoseći dodatim vrijednostima turizma uz promovisanje očuvanja i razvoja lokalne proizvodnje, kulinarske tradicije i znanja.

Narednog dana predstavnici partnerskih organizacija su obišli primjer dobre prakse farmu Moric na Luštici, koja se bavi organskom proizvodnjom maslinovog ulja. Informacije o Tivtu i njegove znamenitosti, gostima je u ime Turističke organizacije Tivta, predstavila Dejana Stjepčević.

Projekat Food Zone je odobren za finansiranje u okviru Erasmus+ programa. Vodeći partner projekta je Privredna komora Kaseresa (Španija), a ostale partnerske organizacije, pored Opštine Tivat, su Eurakom (Francuska), DomSpain (Španija), Turistička zajednica Nikozije (Kipar), LANARA Consulting (Slovenija), Univerzitet Aveiro (Portugalija).  Projekat će biti realizovan do aprila 2025. godine, a ukupan budžet projekta je oko 250 000.00 eura, dok je iznos za aktivnosti za koje je zadužena Opština Tivat opredjeljeno oko 30 000.00 eura.

Najčitanije