11 C
Kotor

Slušaj online radio

Kroz projekta Food Zone razvijaju regenerativni doživljaj gastroturizma

Kroz projekta Food Zone razvijaju regenerativni doživljaj gastroturizma
Food Zone

Drugi koordinacioni sastanak projekta FOOD ZONE održan je prethodna dva dana u Tivtu. Opština Tivat je bila domaćin predstavnicima partnerskih organizacija iz Španije, Francuske, Portugala, Kipra i Slovenije.

Prvog dana sastanka prisutne je pozdravio sekretar Sekretarijata za privredu Vedran Božinović i predstavio im trenutne aktivnosti u Tivtu na temu razvoja turizma i unapređenja ambijenta za razvoj srednjih i malih preduzeća. U nastavku sastanka koordinatorka projekta Ivona Petrović je prezentovala aktivnosti sprovedene u sklopu projekta Food Zone.

Glavni cilj ovog projekta je podržati i usavršiti proizvođače hrane, mala i srednja preduzeća te turistički ekosistem razvijanjem regenerativnih doživljaja gastroturizma.

Regenerativni turizam usmjeren je na transformaciju turizma, ne samo u svrhu smanjenja negativnog uticaja na okolinu i društvo, već takođe kroz obnovu turizma, kako bi turisti i posjetitelji ostavili svoja odredišta u boljem stanju nego što su ih zatekli za sadašnje i buduće generacije. Gastroturizam može doprinijeti transformacijskom oporavku pružanjem podrške malim, lokalnim proizvođačima hrane i jačanjem njihovih pozicija na tržištu, doprinoseći dodatim vrijednostima turizma uz promovisanje očuvanja i razvoja lokalne proizvodnje, kulinarske tradicije i znanja.

Narednog dana predstavnici partnerskih organizacija su obišli primjer dobre prakse farmu Moric na Luštici, koja se bavi organskom proizvodnjom maslinovog ulja. Informacije o Tivtu i njegove znamenitosti, gostima je u ime Turističke organizacije Tivta, predstavila Dejana Stjepčević.

Projekat Food Zone je odobren za finansiranje u okviru Erasmus+ programa. Vodeći partner projekta je Privredna komora Kaseresa (Španija), a ostale partnerske organizacije, pored Opštine Tivat, su Eurakom (Francuska), DomSpain (Španija), Turistička zajednica Nikozije (Kipar), LANARA Consulting (Slovenija), Univerzitet Aveiro (Portugalija).  Projekat će biti realizovan do aprila 2025. godine, a ukupan budžet projekta je oko 250 000.00 eura, dok je iznos za aktivnosti za koje je zadužena Opština Tivat opredjeljeno oko 30 000.00 eura.

Najčitanije