33 C
Kotor

Slušaj online radio

„La Prima“ našla luku zaklona u Traštama

Kretanje La Prime prema luci zakloništa u Traštama na VTMIS sistemu UPSUL-a

Jahta „La Prima“ koja plovi pod hrvatskom zastavom  sinoć je imala vanrednu situaciju u vodama južnog Jadrana u zoni odgovornosti koju pokriva Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja ljukama Crne Gore (UPSUL).

Naime, 12-metara dugi katamaran tipa „Lavezzi 40“ na kome je bilo pet članova posade – državljana Austrije, plovio je od grčke luke Lefkas prema Dubrovniku, kada je uslijed kvara, ostao bez jednog od svoja dva motora. Jak sjeverni vjetar i valovi koje je podigla olujna bura, „tukli“ su „La Primu“ koja se keratala znatno smanjenom brzinom, direktno u pramac i drastično su joj otežavali plovidbu. Zadnji kontakt sa kopnom ugrožena jahta je imala  u utorak veče kada se nalazila na nekih 90 milja jugoistočno od Duborbnika  i 20-tak milja od crnogorske obale. Vlansik broda koji se nalazio u Austriji uputio je stoga UPSUL-u poziv za pomoć, a posada je zatražila da brod uđe u crnogorske vode i potraži tzv. luku zakloništa u kojoj će se skloniti od nevremena dok ne popravi kvar na pogonskom sistemu.

Prema riječima Žarka Lukšića, načelnika Službe traganja i spašavanja na moru (SAR) u UPSUL, po prijemu poziova u pomoć, operateri u Pomorskom operativniom centru UPSUL-a u Baru su pristupili detekciji ugroženeog plovila preko radarskog VTMIS sistema za elekronsku kontrolu i nadzor plovidbe. Kada su je obalski radari detektovali, „La Prima“ se nalazila nekih 30 milja  južno od Bara u SAR zoni Jadranskog mora za koju je odgovorna Crna Gotra, a poziciju ugrošene jahte potvrdio je i trgovački brod „Shannon River“ koji je nekoliko časova ranije, isplovio iz luke Bijela i kretao se prema Otrantskim vratima.

„Sve informacije su proslijeđene kolegama iz SAR službi i pomorskih vlasti susjednih država: Italije, Albanije i Hrvatske, a operative spasilačke ekipe UPSUL-a su bile u pripravnosti za isplovljenje  u slučaju potrebe akcije spašavanja ugroženog katamarana ili evakuacije njegove posade. To ipak nije bilo potrebno jer je „la Perla“  tokom noći uspjela da se, ploveći na jedra, domogne teritorijalnih voda Crne Gore i zatraži  luku zakloništa u kojoj će popraviti kvar na motoru i nakon toga, nastaviti plovidbu za Hrvatsku. Jahta je jutros uplovila u zaliv Trašte odakle će, prema odluci njene iscrpljene posade, nakon popravke motora, proslijediti za Dubrovnik“- kazao nam je Lukšić dodajući da operateri VTMS sistema UPSUL-a nastavljaju da prate „La Perlu“ i drže je pod pojačanim nadzorom dok ona ne napusti teritorijalno more Crne Gore.

Izvor:S.L.

Najčitanije