21.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Laboratorija za arheologiju pomorstva širi WRECKS4ALL viziju na Južni Jadran

Podvodna kulturna baština

Kapitalizacija WRECKS4ALL projekta na IPA South Adriatic programuPodvodna kulturna baština je važan resurs ronilačkog turizma čiji razvoj direktno donosi društveno-ekonomske benefite primorskim zajednicama. Njena atraktivnost, kulturna i istorijska vrijednost doprinosi regionalnoj kulturnoj koheziji i prekograničnoj saradnji.

WRECKS4ALL projekat je postavio nove regionalne standarde dostupnosti podvodnog kulturnog nasljeđa kroz digitalizaciju i podsticanje razvoja ronilačkog turizma. Primjenom digitalnih tehnologija u WRECKS4ALL sobama virtuelne realnosti i WRECKS4ALL aplikacijom za mobilne uređaje, projekat je učinio podvodnu kulturnu baštinu Jadrana dostupnu svakom čovjeku. Prepoznat je kao jedan od najuspješnijih projekata kofinansiranih od strane Evropske unije na IPA Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora 2014-2020 programu. Uspješnom implementacijom projekta Univerzitet Crne Gore je osnovao Laboratoriju za arheologiju pomorstva kao podršku održivosti rezultata i njihove dalje nadgradnje.

WRECKS4ALL vizija dostupnosti atraktive podvodne kulturne baštine podržana je kofinansiranjem projekta WRECKS4ALL 2.0 „Kapitalizacija prenošenjem na nove teritorije WRECKS4ALL modela za zaštitu podvodnog nasleđa kroz njegovu digitalizaciju i valorizaciju kao nove turističke ponude“ na IPA South Adriatic programu. Projekat će se realizovati tokom 2024. godine kroz konferencije, B2B sastanke, kurs podvodne arheologije i digitalizacije podvodne kulturne baštine u Crnoj Gori, Albaniji i Italiji.

Laboratrija za arheologiju pomorstva, Pomorskog fakulteta Kotor, Univerziteta Crne Gore će, kao vodeći partner, prenjeti iskustva i modele dobre prakse razvijene kroz WRECKS4ALL projekat na države i regije južnog Jadrana pomoću partnerskog konzorcijuma koji čine opština Vlora iz Albanije, Univerzitet Salento iz Pulja regije i opština Kampomarino iz Molise regije iz Italije. Totalna vrijednost projekta je 187,096.68 EUR. WRECKS4ALL 2.0 projekat će trajati godinu dana.

Laboratorija za arheologiju pomorstva je, zahvaljujući kapacitetima razvijenim kroz WRECKS4ALL projekta tokom 2023. godine, nastavila sa izgradnjom kapaciteta za dokumentovanje i popularizaciju podvodne kulturne baštine Crne Gore.

Najčitanije