7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Lakušić: Izvjesno da će primorju faliti vode

Regionalni vodovod

Izvjesno je da će u špicu predstojeće ljetnje turističke sezone crnogorskom primorju faliti vode, poručio je predsjednik Odbora direktora preduzeća „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, Zoran Lakušić.

Ističe da situaciju otežava i najava da će tekuća godina biti još jedna u nizu od deset najtoplijih godina.

Lakušić dodaje da će se problem nestašice vode odraziti i na turizam.

“Jedna od osnovnih privrednih grana u našoj državi je turizam koji u Budžet Crne Gore prihoduje preko jedne milijarde eura. Zasigurno je da turisti ne idu na destinacije koje nemaju uredno vodosnabdijevanje, pa će se samim tim smanjivati i broj turista, odnosno prihodi po osnovu turizma. Jednom narušeni imidž se teško obnavlja“, poručio je Lakušić.

Kada je u pitanju nelegalna eksploatacija šljunka situacija je, kaže Lakušić, alarmantna.

“Problem nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska datira već petnestak godina. Ovom problemu se nije ozbiljno pristupalo i pored brojnih upozorenja od strane Regionalnog vodovoda. Nedozvoljena eksploatacija šljunka i pijeska kao i neadekvatna reakcija nadležnih državnih organa i institucija doveli su do devastacije korita i priobalnog područja rijeke Morače, ali nažalost i do devastacije izvorišta ,,Bolje sestre” iz koga se snabdijeva vodom Crnogorsko primorje. Situacija je alarmantna jer je poslednjih godina do izražaja sve više dolazio trend pada izdašnosti izvorišta, poručio je Lakušić za Radio Crne Gore.

Do desetorostrukog pada izdašnosti vodoizvorišta „Bolje sestre“ pored klimatskih promjena dovela je i, kako kaže Lakušić, nelegalna eksploatacija šljunka i pijeska.

/Ivana Vlaović/

Izvor:Radio CG

Najčitanije