3 C
Kotor

Slušaj online radio

Knežević zvanično bez koncesije na Rtu Kobila

Rt Kobila foto Googl maps

Odbijena revizija kompanije Rt Mimoza u sporu sa Morskim dobrom


Vrhovni sud je saglasan sa stavovima nižestepenih sudova koji su u sporu po tužbi Morskog dobra utvrdili da je raskinut ugovor o korišćenju priobalnog području na Rtu Kobila u Herceg Novom na kojem je kompanija Rt Mimoza, u većinskom vlasništvu Duška Kneževića, trebalo da izgradi turistički kompleks.

Potvrđena je i obaveza ove kompanije, u kojoj deset, odnosno pet odsto učešća imaju i Morsko dobro i Opština Herceg Novi, da za korišćenje morskog dobra shodno ovom ugovoru plati 464,8 hiljada eura za period od 2013. do 2018. godine, dok je potraživanje za još tri godine zakupa, odnosno 280 hiljada eura, zastarjelo. Rt Mimoza ima obavezu da oslobodi i preda u posjed Morskom dobru 310 hiljada kvadrata u blizini hotelskog kompleksa Njivice i parcelu u KO Sutorina od 21,5 hiljada kvadrata sa pripadajućim akva prostorom.

O izgradnji turističkog kompleksa na ovoj lokaciji bilo je govora još i prije devedesetih prošlog vijeka, a Atlas grupa ga je preuzela od kompanije koje su inicijalno krenule u projekat i preimenovala ga u Punto Mimoza. Kompleks je trebalo da ima 300 ležaja u hotelu i 2,8 hiljade u apartmanima, a projekat procjenjuje na pola milijarde eura predstavljen je 2015. na međunarodnom sajmu nekretnina u Kanu. I dvije godine kasnije u medijima je najavio skori početak izgradnje, iako je, prema prvobitnom planu, kompleks trebalo da bude u funkciji 2010. godine.

Ugovor o korišćenju ovog dijela priobalnog područja zaključen je krajem 2002. godine, a do 2009. potpisano je i šest aneksa, dok su sedmi iz Rta Mimoza odbili da potpišu. Rt Mimoza je obavezana da plaća godišnju naknadu od 92,9 hiljada eura, s tim što je prve tri godine trebalo da plaća polovinu tog iznosa. Posljednjim aneksom je Morsko dobro tražilo za period od juna 2010. do juna 2011. cjelokupan iznos od 92,9 hiljade, što je kompanija odbila, iako je do tada uredno izmirivala naknade. U novembru 2010. godine Rt Mimoza je tražila da je oslobode naknade do početka izgradnje navodeći da je projektno rješenje iz građevinske dozvole zastarjelo, te da će pokrenuti inicijativu da Opština Herceg Novi donese odluku o izradi urbanističkog projekta za ovu lokaciju, nakon čega će napraviti novi projekat.

Sudovima nije bilo od značaja to što je krajem 2014. godine zabranjena gradnja na ovoj lokaciji radi izrade državne studije, imajući u vidu da je kompleks trebalo da bude završen četiri godine ranije. Neplaćanjem naknade od juna 2010. godine bilo je očigledno da svoju obavezu neće ispuniti, pa je Morsko dobro moglo raskinuti ugovor bez ostavljanja dodatnog roka, ocjena je i Vrhovnog suda.

/Maja Leković/

Izvor:Pobjeda

Najčitanije