10 C
Kotor

Slušaj online radio

Prvi put Noćna spenza na novskoj pijaci

Noćna spenza na novskoj pijaci – foto Vanja Berberović Šuberić

Pijaca u novskom Starom gradu sinoć je izgledala nesvakidašnje, jer je po prvi put na njoj organizovana Noćna spenza, u okviru Dana Beograda na 53. Prazniku mimoze.

Goste su pozdravili nasmijani izlagači, miris mimoze i priganica, muzika koja je doprinijela dobrom raspoloženju. U ponudi na više od 20 štandova našli su se raznovrsni proizvodi izlagača iz Beograda i Herceg Novog: specijaliteti domaće kuhinje poput aranćina, džemova, meda, sokova i ajvara, slatke delicije, ručno rađeni nakit i ukrasi, prirodna kozmetika, cvijeće.

Ova gastronomsko-muzička manifestacija pokazala se kao sjajna prilika za druženje, prezentaciju i afirmaciju domaćih proizvoda, kao i za oživljavanje pijace u novskom Starom gradu u večernjim časovima, smatra Milina Kovačević iz Javne ustanove kulture “Herceg-fest”.

Noćna spenza na novskoj pijaci – foto Vanja Berberović Šuberić

Jelena Stanković iz Turističke organizacije Beograda iskazala je izuzetno zadovoljstvo što ove godine učestvuju na Prazniku mimoze, jednom od najdugovječnijih festivala na ovim prostorima. Nada se da je ovo samo jedna u nizu zajednički organizovanih manifestacija i da će dobra saradnja sa Herceg Novim biti nastavljena.

Noćni bazari, među kojima najpopularniji Beogradski noćni market, uobičajena su stvar na pijacama u Beogradu i sjajno je što su ove godine ta ideja i dio atmosfere stigli i u Herceg Novi, kazala je Jelena Nikolić iz preduzeća “Gradske pijace Beograd”. Poručila je da je važno prepoznati značaj i turistički potencijal pijaca, te da su događaji ovog tipa dobar način da se spoje tradicionalno i moderno, tačnije da se sačuva tradicionalni način prodaje, a u isto vrijeme ide u susret potrebama savremenog potrošača.

Noćna spenza na novskoj pijaci – foto Vanja Berberović Šuberić

Ovo je prvi put da se na novskoj pijaci ovakav događaj održava u noćnom terminu i pokazalo se da ovaj prostor, nakon što je rekonstruisan, ima veliki potencijal, ocijenio je Ilija Bačanović iz novskog preduzeća “Komunalno-stambeno”. Nada se da će ova praksa zaživjeti i da će noćni market biti organizovan češće, naročito u ljetnjem dijelu godine.

Organizator Noćne spenze je Javna ustanova kulture „Herceg-fest“, u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda i preduzećima „Gradske pijace Beograd“ i „Komunalno-stambeno Herceg Novi“.

Najčitanije