24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

“Laudate Dominum“ – Duhovnim napjevima spojili hrišćansku liturgiju

Laudate – koncert

Muzika u čast Tripundana sa baladura Katedrale Svetog Tripuna



Koncertom sakralne muzike, održanim u sklopu Tripundanskih svečanosti, kamerni ansambl umjetnika iz Crne Gore, Rusije, Italije je kotorskoj publici u Katedrali Sv. Tripuna predstavio lijep i osmišljen program “Laudate Dominum“ sa kompozicijama koje se pjevaju u grkokatoličkim liturgijama i u pravoslavnoj crkvi. Nesvakidašnjim nastupom sa katedralnog baladura, publiku su pjesmom i melodijom pozdravili Sara Vujošević-Jovanović, crnogorska sopranistkinja, koja je ujedno i prodekanica za nauku na FDU Univerziteta Crne Gore, zatim bariton Dmitrij Grinih, doktorand operskog pjevanja Ruske akademije muzike „Gnjesihin“, koji sada živi i radi u Crnoj Gori, zatim orguljaš Antonio Pantalone iz Italije, međunarodno pozicionirani umjetnik, postdiplomac na Institutu duhovne muzike u Rimu. Gost koncerta bio je jedanaestogodišnji Arsenije Emšanov iz Moskve, sada učenik Adriatik-koledža u Baru, koji se bavi solo pjevanjem i sviranjem klavira kod vodećih muzičkih pedagoga Moskve i Crne Gore. Tu su i Stjepan Gatilov, trubač iz Novosibirska, sada stanovnik Bara, kao i nama dobro poznata umjetnica- Kotoranka, violinistkinja Tanja Bogdanović, direktorka ŠOMO „Savo Popović“ Cetinje.

U 16 tačaka oni su u solo, duo vokalnim varijantama publici priuštili zadovoljstvo da uživa u čarima muzike baroka, renesanse i moderne muzike. Među najviše izvođenima bila je kompozicija „Ave Maria“ iz različitih notnih zapisa Baha-Gunoa, Bosija, Maskanjija, Sen-Sansa, Maklakijeviča i za kraj ona (najljepša) od Kaćinija-Vavilova u duetu Vujošević-Grihin.

Laudate – koncert

-Večerašnji koncert nosi naziv “Laudate Dominum“- „Hvalite Gospodina“, a znamo da se u Svetom pismu pjesma „Čast Gospodinu“ spominje više puta, nego sama molitva „Hvalite Gospodina pjesmom, hvalite ga psalmima, hvalite ga igrom, citrom, bubnjevima“, pozdravio je prisutne Don Robert Tonsati ispred organizatora koncerta- Kotorske Biskupije.

Objasnio je da umjetnici predstavljaju jedan vrlo raznolik program koji kreće od baroka preko romanticizma do suvremenih skladatelja.

-On „premoštava“ Istok i Zapad, svi , gotovo većina ovih skladatelja koje vidite u programu – Bah, Fore, Bosi, Mocart i ostali su bili crkveni skladatelji, iako ih svijet pamti po njihovim svjetovnim djelima, a to su bili crkveni skladatelji orguljaši, zborovođe, koji su skladali veličanstvenu glazbu za potrebe katoličke crkve ili protestantske crkve, a večeras ćemo čuti i skladbe nastale za potrebe grkokatoličke liturgije koja se pjeva i u pravoslavnoj crkvi. Lijep i osmišljen repertoar, koji kako i sam naslov kaže „Hvali Gospodina“- glazbom pjesmom, muzikom, poručio je Tonsati.

Laudate – koncert

Svake godine u okviru Tripundanskih svečanosti, osim liturgijskih službi održavaju se i programi koji predstavljasju hrišćansku kulturu. Prošle godine bile su to večeri posvećene literaturi, u Katedrali predstavljeni dragocjeni doprinosi upoznavanju sakralne baštine Boke Kotorske. Takođe, održan je koncert posvećen muzici hrvatskih kompozitora iz perioda renesanse i ranog baroka, koji je priredio ansambl „Lazarus“. Tokom godine u suradnji sa KotorArtom u Katedrali su održani različiti koncerti koji su imali za cilj da upoznaju publiku sa sakralnom muzikom, posebno su bili zapamćeni oni koji su nam po prvi put predstavili crkvenu glazbu Srednjeg vijeka, koje su izvodili umjetnici iz ansambla „Labirintus“.

 /M.D.P./

Najčitanije