11 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena 1052. Festa sv. Vlaha

Otvorena 1052. Festa sv. Vlaha
Otvorena 1052. Festa sv. Vlaha

Tradicionalnim puštanjem golubica te podizanjem barjaka pred crkvom dubrovačkog zaštitnika svetog Vlaha u petak popodne na blagdan Kandelore (Svijećnica), u Dubrovniku je otvorena 1052. Festa sv. Vlaha.

Svečev barjak podigli su ovogodišnji svjetovni domaćini proslave – festanjuli, pomorac Perica Baletić i obrtnik Vladimir Buć.

Pročitavši Laus, tradicionalni tekst kojim počinje otvorenje Feste, a koji završava usklikom „Živio sveti Vlaho!“, dubrovački biskup mons. Roko Glasnović pozdravio je okupljeno mnoštvo.

„Drago nam je što i ova Festa svjedoči da nam naš Parac pruža svoju ruku, kako bi nas ohrabrio u svim izazovima s kojima se susreće naše društvo u tolikim društvenim i demografskim pitanjima, egzistencijalnim poteškoćama i obiteljskim problemima, nedovoljnom osjetljivošću prema bližnjima, a posebno osobama s invaliditetom te ranjivim skupinama društva”, rekao je Glasnović.

Glasnović je istaknuo kako stihovi Gundulićeve Himne slobodi podsjećaju da ‘Bog daje slobodu srca i slobodne ruke, kojima Ga možemo proslavljati te kao Sveti Vlaho biti Njegova produžena ruka ljubavi dobrote i mira u ovom svijetu’.

“Svi imamo iskustvo blagoslova nečijih ruku. I nas su primile ruke kad smo došli na ovaj svijet. U prvim pokušajima novih koraka ruke su nas pridržavale. Kad smo bili gladni ruke su nas hranile. Podizale kad smo padali. U našim žalostima ruke su brisale suze s našeg lica. Kad smo pokušavali nešto raditi, ruke su nam pomagale. U susretima pružamo ruke i bliskost izražavamo zagrljajem. Budimo i mi danas dobre ruke, stvaratelji i promicatelji dobra koja ćemo ostaviti budućim generacijama u trajni spomen poput naših predaka”, rekao je, između ostaloga, biskup Glasnović.

Rektor Zborne crkve sv. Vlaha don Ivica Pervan okupljenom je puku potom pročitao čestitke i pozdrave sa svih strana svijeta, od dubrovačkih pomoraca do svih koji slave Festu sv. Vlaha, a ne mogu joj nazočiti. Nakon toga su blagoslovljeni darovi, a na kraju su iz ruku biskupa Glasnovića poletjele bijele golubice. Nakon otvorenja Feste uslijedilo je grličanje u crkvi sv. Vlaha.

Svečanom otvorenju 1052. Feste svetog Vlaha nazočili su predsjednik RH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Andro Krstulović Opara, izaslanik premijera i potpredsjednik Vlade Branko Bačić, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, ministri Nina Obuljen Koržinek i Radovan Fuchs, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, dubrovački gradonačelnik Mato Franković i drugi.

Ranije je održana svečana sjednica dubrovačkog Gradskog vijeća na kojoj su uručena godišnja priznanja.

Izvor:Hina

Najčitanije