28 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena 1052. Festa sv. Vlaha

Otvorena 1052. Festa sv. Vlaha

Tradicionalnim puštanjem golubica te podizanjem barjaka pred crkvom dubrovačkog zaštitnika svetog Vlaha u petak popodne na blagdan Kandelore (Svijećnica), u Dubrovniku je otvorena 1052. Festa sv. Vlaha.

Svečev barjak podigli su ovogodišnji svjetovni domaćini proslave – festanjuli, pomorac Perica Baletić i obrtnik Vladimir Buć.

Pročitavši Laus, tradicionalni tekst kojim počinje otvorenje Feste, a koji završava usklikom „Živio sveti Vlaho!“, dubrovački biskup mons. Roko Glasnović pozdravio je okupljeno mnoštvo.

„Drago nam je što i ova Festa svjedoči da nam naš Parac pruža svoju ruku, kako bi nas ohrabrio u svim izazovima s kojima se susreće naše društvo u tolikim društvenim i demografskim pitanjima, egzistencijalnim poteškoćama i obiteljskim problemima, nedovoljnom osjetljivošću prema bližnjima, a posebno osobama s invaliditetom te ranjivim skupinama društva”, rekao je Glasnović.

Glasnović je istaknuo kako stihovi Gundulićeve Himne slobodi podsjećaju da ‘Bog daje slobodu srca i slobodne ruke, kojima Ga možemo proslavljati te kao Sveti Vlaho biti Njegova produžena ruka ljubavi dobrote i mira u ovom svijetu’.

“Svi imamo iskustvo blagoslova nečijih ruku. I nas su primile ruke kad smo došli na ovaj svijet. U prvim pokušajima novih koraka ruke su nas pridržavale. Kad smo bili gladni ruke su nas hranile. Podizale kad smo padali. U našim žalostima ruke su brisale suze s našeg lica. Kad smo pokušavali nešto raditi, ruke su nam pomagale. U susretima pružamo ruke i bliskost izražavamo zagrljajem. Budimo i mi danas dobre ruke, stvaratelji i promicatelji dobra koja ćemo ostaviti budućim generacijama u trajni spomen poput naših predaka”, rekao je, između ostaloga, biskup Glasnović.

Rektor Zborne crkve sv. Vlaha don Ivica Pervan okupljenom je puku potom pročitao čestitke i pozdrave sa svih strana svijeta, od dubrovačkih pomoraca do svih koji slave Festu sv. Vlaha, a ne mogu joj nazočiti. Nakon toga su blagoslovljeni darovi, a na kraju su iz ruku biskupa Glasnovića poletjele bijele golubice. Nakon otvorenja Feste uslijedilo je grličanje u crkvi sv. Vlaha.

Svečanom otvorenju 1052. Feste svetog Vlaha nazočili su predsjednik RH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Andro Krstulović Opara, izaslanik premijera i potpredsjednik Vlade Branko Bačić, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, ministri Nina Obuljen Koržinek i Radovan Fuchs, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, dubrovački gradonačelnik Mato Franković i drugi.

Ranije je održana svečana sjednica dubrovačkog Gradskog vijeća na kojoj su uručena godišnja priznanja.

Izvor:Hina

Najčitanije