11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Lavanda, ljekoviti zasad koji daje velike prinose – punu isplativost postiže tri godine nakon sadnje

Lavanda – Grbalj – foto Boka News

Rodnost lavande po svakom žbunu iznosi oko jednog do 1,5 kg cvjetova, a ako se po jednom hektaru zasadi i do 20.000 sadnica po hektaru prinos i isplativost su vrlo dobri.

Na Danima polja lavande koji su organizovni na imanju Gorana Tasića u selu Korbevac kod Vranja, na jednom mjestu su se pored proizvođača okupili i berači, ali i stručnjaci za proizvodnju i zaštitu ove ljekovite biljke. Svi oni zajedno “naoružani” makazama i posudama, rano ujutro izašli su na parcelu zasađenu lavandom francuske sorte “vero”.

Ove biljke zasađene su na nešto više od 400 metara nadmorske visine, koje Tasić proizvodi na organski način. Ovu parcelu od 20 ari, na kojoj se nalazi oko 2.200 zasađenih korijena, ovaj uzorni korbevački ratar je zasadio uz pomoć savjetodavaca vranjske Poljoprivredno savjetodavne i stručne službe sa ciljem da i drugim proizvođačima pokažu da na organski način mogu da proizvode i druge kulture poput lavande.

Ljekovit zasad

Iako nije imao od koga da uči kako se uzgaja ova biljka, Tasić je uz pomoć savjetodavaca uspio da svaku zasađenu sadnicu odgaji u lijepu žbunastu drvenastu biljku čiji je vijek trajanja 30 godina. Ovaj čudesan ljekoviti zasad je od samog početka bio na meti radoznalih ljudskih pogleda, a na Dane polja lavande neki su došli da uberu i po koji buket za čaj, ali i da pokoju mrvicu stave među vunene tkanine i tako ih sačuvaju od moljaca.

Obranu će Tasić i ove godine lavandu osušiti i staviti u platnene vrećice. Kaže da na jugu Srbije i dalje nema veće potraženje za ovom biljkom iako je ljekovita.

– U Pčinjskom okrugu proizvodnjom lavande bavi se svega nekoliko proizvođača. Prije izvesnog vremena na mom imanju je boravio jedan proizvođač iz Vladičinog Hana koji želi time da se bavi. Imao je priliku da vidi o kakvoj biljci je riječ i kako se uzgaja. Iskreno se nadam da će biti uspješan u ovom poslu i ostvariti se na tržištu – kaže korbevački proizvođač.

Po žbunu od jednog do 1,5 kg cvjetova

Zadovoljstvo zbog odlično njegovanog zasada lavande i dobrog prinosa nije krila ni savjetodavac za ratarstvo u vranjskoj Poljoprivredno stručnoj službi Nada Lazović Đoković koja kaže da prinos ove biljke po hektaru može biti veliki tek u trećoj godini od sadnje.

– U prvoj godini sadnje, prinos je praktično zanemarljiv dok se njena puna isplativost postiže oko tri godine nakon formiranja zasada. Jedna dobro formirana plantaža, daje visoke i baš dobre prinose prosječno oko šest do osam godina od prve sadnje – kaže Lazović Đoković i dodaje da rodnost lavande po svakom žbunu iznosi oko jednog do 1,5 kg cvjetova, a ako se po jednom hektaru zasadi i do 20.000 sadnica po hektaru prinos i isplativost su vrlo dobri.

Inače, kod hibridne lavande koja se dobija od sadnica iz “sterilnog” sjemena, to je oko 10.000 sadnica.

Kada je riječ o prikupljanju sjemena, savjetodavac kaže da njegovo neravnomjerno sazrijevanje u usjevu i pojedinačnim biljkama zahtijeva određivanje momenata žetve.

– Smatra se da bi žetvu trebalo obaviti 30 – 35 dana od faze mliječne zrelosti sjemena. U našim uslovima to je period avgust, septembar – kaže savetodavac za ratarstvo i dodaje da se žetva semena u našim uslovima obavlja dvofazno, a prinos dorađenog sjemena je od 40 do 60 kg/ha.

Ona takođe podsjeća da održavanje zasada obuhvata i orezivanje biljaka svake godine odmah nakon cvjetanja. Lavandi je potrebno oko tri godine da dostigne punu visinu, a puno cvjetanje zasada se očekuje između druge i pete godine.

Izvor:Agro klub

Najčitanije