12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Legendarna makednonska grupa “Leb i sol” oduševila budvansku publiku

Leb i sol

Legendarni makedonski bend “Leb i sol” nastupio je u subotu u Budvi na sceni između crkava i mnogobrojnoj publici priredio jazz-rock koncert. Ovim nastupom je otvoren muzički ciklus “Igra Jazz-a” koji se održava u sklopu prvog Jadranskog festivala igre, čiji organizator je Turistička organizacija opštine Budva.

Publiku je na početku večeri sjajnim synth-pop pjesmama zagrijao duo mladih muzičarki iz Ukrajine i Bjelorusije, a potom je na scenu stupila virtuozna četvorka sastava “Leb i sol” i, uz instrumentale “Devetka” i “Bistra voda”, započela magično druženje u junskoj starobudvanskoj noći.

Bend trenutno čine stalni basista Bodan Arsovski, talentovani gitarista Dimitar Božikov, virtuoz na bubnjevima Mihael Parushev, a od samog začetka benda 1976. godine, na klavijaturi je Kokan Dimuševski. Nakon završenog nastupa, Arsovski je istakao zadovoljstvo načinom na koji je sve proteklo.

Publika- foto Mediabiro

“Cijeli bend je oduševljen! Prvo zbog toga što je bila veoma dobra organizacija, prostor između crkava je fantastičan, a publika je došla i nije mogla da ode. Dogodilo se upravo ono što smo priželjkivali. Bila je milina svirati, ova svirka bi komotno mogla da ide na live album,” kazao je Arsovski.

Istakao je da se upravo zbog ovakvih pozitivnih utisaka redovno vraćaju u Budvu na zadovoljstvo velikog broja tamošnjih poštovalaca njihove muzike.

“U zadnjih 10 godina smo u Budvi nastupali pet, šest puta. Ovo je svjetski ambijent. Ja sam svirao svuda po svijeta, ali ovo je u samom vrhu,” podvukao je muzičar.

Zahvaljujući atmosferi, ambijentu, ali i mirisu mora legendarna muzička četvorka dobila je novu inspiraciju za interpretiranje svojih autorskih pjesama, ali i čuvenih obrada kao što su “Jovano, Jovanke” i “Uči me majko, karaj me” koje su i sinoć oduševile publiku u Budvi.

Leb i sol

Ovakvu slobodu u interpretaciji i talenat da uspješno nadograde postojeće kompozicije izgradili su tokom decenija postojanja sastava “Leb i sol”.

“Mi smo počeli kao rock i jazz sastav, ali kako stariš, želiš da istražuješ mnogo šire. “Šetamo” po stilovima, sve pjesme u repertoaru su različite. Ono što je interesantno jeste što pjesma jednog dana može da zvuči na jedan način, a sjutra da zvuči sasvim drugačije. Osjećamo se slobodnima, a to je nešto najskuplje u umjetnosti – da budeš slobodan, a da publika voli to što si slobodan,” ispričao je Arsovski.

Da je publika zavoljela kreativnu slobodu prilikom interpretacije repertoara sasatava “Leb i sol” dokazuje mnoštvo aplauza tokom trajanja koncerta, ali i na samom kraju kada su ovacijama pozvali muzičare na bis.

Leb i sol- foto Mediabiro

Uživanje u sjajnim muzičkim nastupima u Budvi se nastavlja kroz ciklus “Igra Jazz-a”. Večeras, 18. juna posjetioce scene između crkava će rasplesati Cubismo, hrvatski sastav koji svira energičnu muziku utemeljenu na afro-kubanskim ritmovima, dok se u grupi njeguje i jazz improvizacija svih članova. Sjutra, 19. juna sa početkom u 21h nastupiće istaknuti ruski saksofonista Oleg Kiriyev.

Svi programi Jadranskog festivala igre su besplatni, počinju u 21 sat i potrebno je doći ranije zbog ograničenog broja mjesta, podsjećaju iz Turističke organizacije opštine Budva.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije